poniedziałek, 29 września 2014
Krem z warzyw korzennych i jabłka
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- kawałek selera
- 2 łyżeczki startego imbiru
- sól i pieprz
- szczypta chili
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Warzywa oraz jabłko obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy, następnie podsmażamy wszystko na oliwię. Po kilku minutach zalewamy wodą (1cm ponad warzywa) i gotujemy do miękkości.
2. Wszystko miksujemy na gładko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i imbirem. Podajemy z ziarnami słonecznika i grzankami.
Inspiracja: jadlonomia
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- kawałek selera
- 2 łyżeczki startego imbiru
- sól i pieprz
- szczypta chili
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Warzywa oraz jabłko obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy, następnie podsmażamy wszystko na oliwię. Po kilku minutach zalewamy wodą (1cm ponad warzywa) i gotujemy do miękkości.
2. Wszystko miksujemy na gładko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i imbirem. Podajemy z ziarnami słonecznika i grzankami.
Inspiracja: jadlonomia
sobota, 27 września 2014
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 50g drożdży
- 2 szklanki + 3 łyżki na zaczyn
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 4 jajka
- 3 średnie jabłka
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z 3 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy żółtka, wlewamy przestudzone masło i wyrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie dodajemy starte na dużych oczkach jabłka oraz ubite na sztywno białka, ponownie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe racuchy. Gotowe podajemy z cukrem pudrem lub konfiturą.
- 1 szklanka mleka
- 50g drożdży
- 2 szklanki + 3 łyżki na zaczyn
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 4 jajka
- 3 średnie jabłka
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z 3 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy żółtka, wlewamy przestudzone masło i wyrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie dodajemy starte na dużych oczkach jabłka oraz ubite na sztywno białka, ponownie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe racuchy. Gotowe podajemy z cukrem pudrem lub konfiturą.
czwartek, 25 września 2014
Biscotti z bakaliami
Składniki:
- 60ml oliwy z oliwek
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 3/4 szklanki solonych pistacji Felix (ilość bez łupin)
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy oliwę z cukrem, następnie dodajemy ekstrakty, jajka, miksujemy na gładko. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wszystkie bakalie, wyrabiamy ciasto dłońmi i formujemy dwa bochenki (można podsypać odrobiną mąki), które układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
2. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopni, aż się zezłocą, studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie bochenki kroimy na małe kromeczki, układamy na blaszce i wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, na 8 min, by obeschły i były kruche. Ciasteczka można długo przechowywać w pojemniku, są świetną popołudniową przekąską.
- 60ml oliwy z oliwek
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 3/4 szklanki solonych pistacji Felix (ilość bez łupin)
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy oliwę z cukrem, następnie dodajemy ekstrakty, jajka, miksujemy na gładko. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wszystkie bakalie, wyrabiamy ciasto dłońmi i formujemy dwa bochenki (można podsypać odrobiną mąki), które układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
2. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopni, aż się zezłocą, studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie bochenki kroimy na małe kromeczki, układamy na blaszce i wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, na 8 min, by obeschły i były kruche. Ciasteczka można długo przechowywać w pojemniku, są świetną popołudniową przekąską.
wtorek, 23 września 2014
Crepes-francuskie naleśniki
Składniki:
- 2/3 szklanki zimnej wody
- 2/3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki stopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładko (należy pamiętać, aby masło było przestudzone). Ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki.
2. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej suchej patelni lub z małą ilością tłuszczu. Gotowe najlepiej smakują z nutellą.
- 2/3 szklanki zimnej wody
- 2/3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki stopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładko (należy pamiętać, aby masło było przestudzone). Ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki.
2. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej suchej patelni lub z małą ilością tłuszczu. Gotowe najlepiej smakują z nutellą.
niedziela, 21 września 2014
Makaron z sosem mięsno-pomidorowym
Składniki:
- 400g mięsa mielonego drobiowego
- 1 cebula
- 500ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka kapar
- 5 połówek suszonych pomidorów
- kilka zielonych i czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- mielona słodka i ostra papryka
- sól i pieprz
- listki świeżej bazylii
- 400g pełnoziarnistego makaronu
Sposób przygotowania:
1. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów, następnie dodajemy mięso, gdy nie będzie surowe wlewamy przecier i gotujemy ok. 10 min.
2. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki, suszone pomidory oraz kapary, chwilę podgrzewamy. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy, mieszamy z mięsnym sosem, chwilę podgrzewamy i wykładamy na talerze. Można posypać świeżą bazylią.
Inspiracja: filozofiasmaku
- 400g mięsa mielonego drobiowego
- 1 cebula
- 500ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka kapar
- 5 połówek suszonych pomidorów
- kilka zielonych i czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- mielona słodka i ostra papryka
- sól i pieprz
- listki świeżej bazylii
- 400g pełnoziarnistego makaronu
Sposób przygotowania:
1. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów, następnie dodajemy mięso, gdy nie będzie surowe wlewamy przecier i gotujemy ok. 10 min.
2. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki, suszone pomidory oraz kapary, chwilę podgrzewamy. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy, mieszamy z mięsnym sosem, chwilę podgrzewamy i wykładamy na talerze. Można posypać świeżą bazylią.
Inspiracja: filozofiasmaku
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive