sobota, 30 sierpnia 2014

Panna cotta z sosem malinowym

Składniki:
- 250ml śmietany 30%
- 250ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 30g cukru
*dodatkowo
- 1 szklanka malin
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Śmietanę podgrzewamy z cukrem i żelatyną do momentu rozpuszczenia. Następnie mieszamy z zimnym mlekiem i rozlewamy do pucharków. Wkładamy do lodówki, by masa stężała.
2. Maliny podgrzewamy z cukrem, później przecieramy przez sitko. Do przetartego musu dodajemy mąkę i gotujemy mieszając, aż masa trochę zgęstnie, studzimy.
3. Wystudzony sos malinowy wykładamy na panna cottę, dekorujemy owocami i chłodzimy w lodówce.


czwartek, 28 sierpnia 2014

Spaghetti z pesto pistacjowym

Składniki:
- 80g solonych i obranych pistacji
- 30g parmezanu + kilka płatków do posypania
- ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- kilka połówek suszonych pomidorów w oleju
- garść ziaren słonecznika
- świeże listki oregano
- makaron pełnoziarnisty spaghetti

Sposób przygotowania:
1. Pistacje wraz z parmezanem, czosnkiem, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i oliwą miksujemy w blenderze na gładko. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy, mieszamy z pistacjowym pesto, podgrzewamy.
3. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy słonecznikiem, parmezanem, oregano i pokrojonymi pomidorami.
Inspiracja: wbrzuchu


wtorek, 26 sierpnia 2014

Kotleciki z kurczakiem i warzywami

Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 5 pieczarek
- 2/3 szklanki startego żółtego sera
- kilka gałązek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Cebulę z czosnkiem drobno siekamy, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa, pokrojonego w kostkę kurczaka, posiekaną natkę pietruszki, żółty ser, oregano, majonez, musztardę, śmietanę, jajka, mąki, dokładnie mieszamy łyżką i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Po tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy małe kotleciki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniczki.


niedziela, 24 sierpnia 2014

Makaron z tuńczykiem i cukinią

Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz
- suszony tymianek
- 1/2 opakowania makaronu
- 1 łyżka oleju
- żółty ser

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę, cebulę siekamy.
3. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy cukinię, gdy zmięknie wrzucamy odsączonego tuńczyka i chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem.
4. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem, można posypać żółtym serem i natką pietruszki.


piątek, 22 sierpnia 2014

Czekoladowa rolada z malinami

Składniki:
*na ciasto
- 100g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 100g cukru
- 4 jajka
- 50g startej gorzkiej czekolady
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50ml śmietany 30%
*na polewę
- 100g gorzkiej czekolady
- 30g masła
*dodatkowo
- 250g malin + do ozdoby

Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Później delikatnie mieszamy z czekoladą. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 28x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
2. Gorące ciasto wykładamy na bawełnianą ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy (razem z ściereczką) wzdłuż dłuższego boku, pozostawiamy do wystudzenia.
3. Serek miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną. Wystudzone ciasto rozwijamy (jeśli ciasto trudno oddzielić można podsypać odrobiną cukru pudru) smarujemy serkiem, posypujemy malinami i zawijamy roladę, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w łaźni wodnej, smarujemy roladę, ozdabiamy malinami i miętą, wkładamy do lodówki, by polewa zastygła.
Inspiracja: przystole


NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Popularne posty

Zaglądam na...

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne