sobota, 31 maja 2014
Recenzja książki "Zdrowie ze smakiem"
Książka kucharska "Zdrowie ze smakiem" zawiera przepisy blogerów inspirowane Olejami Świata.
Oprócz przepisów można w niej znaleźć komentarze dietetyków, rady doświadczonych kucharzy, a także garść wiedzy, co i dlaczego warto jeść.

Książka została bardzo starannie wydana, zawiera ponad 50 przepisów polskich blogerów. Każdy przepis jest dokładnie i prosto opisany, dlatego przygotowanie dań nie sprawi problemu nawet początkującym.
Zaproponowane przepisy udowadniają, że zdrowe odżywianie jest smaczne i nie musi od razu wiązać się z żywieniową rewolucją oraz szeregiem wyrzeczeń.
Publikacja jest w twardej okładce, bogata w piękne ilustracje, 152 strony.
Więcej informacji o książce: http://olejeswiata.pl/ksiazka-kucharska/
Każdy przepis zawiera krótki opis jego autora oraz link do bloga kulinarnego, dzięki czemu można poszerzyć zasób swojej książki kucharskiej. Wśród przepisów znajduje się również jeden mojego autorstwa, na "Dyniowy krem z nutą egzotyki".
Książkę obecnie można zakupić przez Internet http://oleofarm24.pl/pol_m_Inne-174.html w ciekawej cenie promocyjnej. A już nie długo na blogu konkurs, w którym do wygrania będą trzy takie książeczki !
czwartek, 29 maja 2014
Pomarańczowy kurczak - akcja pokochaj olej rzepakowy
Składniki:
- 6 nóżek z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka tartej skórki pomarańcza
- 1 łyżka sezamu
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Sposób przygotowania:
1. Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy mieszamy z miodem, startym imbirem i skórką pomarańczy oraz z olejem. Kurczaka oczyszczamy, zalewamy pomarańczową marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
2. Po tym czasie kurczaka z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną soli, sezamem, układamy plastry drugiej pomarańczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 50 min. (od czasu do czasu mięso polewamy marynatą, aby za bardzo się nie spiekło). Gotowe podajemy z ziemniakami i sałatką.
- 6 nóżek z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka tartej skórki pomarańcza
- 1 łyżka sezamu
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Sposób przygotowania:
1. Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy mieszamy z miodem, startym imbirem i skórką pomarańczy oraz z olejem. Kurczaka oczyszczamy, zalewamy pomarańczową marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
2. Po tym czasie kurczaka z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną soli, sezamem, układamy plastry drugiej pomarańczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 50 min. (od czasu do czasu mięso polewamy marynatą, aby za bardzo się nie spiekło). Gotowe podajemy z ziemniakami i sałatką.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędnym produktem mojej kuchni, świetnie sprawdza się do przygotowania dań wytrawnych, jak i wypieków słodkości”
wtorek, 27 maja 2014
Indyk pod szpinakową pierzynką
Składniki:
- 4 sznycle z fileta z indyka
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 100g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Sznycle lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
2. Szpinak myjemy, kroimy i smażymy na oliwie, aż zmięknie, a płyn wyparuje, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Na sznycle kładziemy szpinak, posypujemy pokrojonym serem, zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach (do miękkości mięsa).
- 4 sznycle z fileta z indyka
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 100g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Sznycle lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
2. Szpinak myjemy, kroimy i smażymy na oliwie, aż zmięknie, a płyn wyparuje, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Na sznycle kładziemy szpinak, posypujemy pokrojonym serem, zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach (do miękkości mięsa).
niedziela, 25 maja 2014
Keks Malibu
Składniki:
- 5 jajek
- 250g margaryny lub masła
- 340g mąki pszennej
- 80g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140g kandyzowanego ananasa
- 50g wiórków kokosowych
- 60g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki likieru kokosowego
*dodatkowo
- cukier puder
- likier kokosowy
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy jajka, likier (jeśli masa się zważy to nie szkodzi), następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dalej miksujemy.
2. Dodajemy wiórki kokosowe, ananasa, pokrojoną czekoladę, mieszamy łyżką.
3. Średnią keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką. Do formy wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka).
4. Gotowe ciasto wykładamy z piekarnika, studzimy. Później polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i likieru.
- 5 jajek
- 250g margaryny lub masła
- 340g mąki pszennej
- 80g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140g kandyzowanego ananasa
- 50g wiórków kokosowych
- 60g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki likieru kokosowego
*dodatkowo
- cukier puder
- likier kokosowy
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy jajka, likier (jeśli masa się zważy to nie szkodzi), następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dalej miksujemy.
2. Dodajemy wiórki kokosowe, ananasa, pokrojoną czekoladę, mieszamy łyżką.
3. Średnią keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką. Do formy wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka).
4. Gotowe ciasto wykładamy z piekarnika, studzimy. Później polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i likieru.
piątek, 23 maja 2014
Ziemniaczana z pesto i makaronem
Składniki:
- 2 marchewki
- 40dag obranych ziemniaków
- kawałek boczku
- 1 cebula
- 3 szklanki mleka
- 3 szklanki bulionu
- 150ml słodkiej śmietany 18%
- bazyliowe pesto
- olej
- 10dag makaronu
- sól i pieprz
- parmezan
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki, smażymy 5 min. Zalewamy bulionem oraz mlekiem i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy kilkoma łyżkami pesto, solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem, można posypać parmezanem.
- 2 marchewki
- 40dag obranych ziemniaków
- kawałek boczku
- 1 cebula
- 3 szklanki mleka
- 3 szklanki bulionu
- 150ml słodkiej śmietany 18%
- bazyliowe pesto
- olej
- 10dag makaronu
- sól i pieprz
- parmezan
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki, smażymy 5 min. Zalewamy bulionem oraz mlekiem i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy kilkoma łyżkami pesto, solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem, można posypać parmezanem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive