poniedziałek, 30 lipca 2012
Makaron cukiniowo-brokułowy
Składniki:
- 1 op. makaronu tagliatelle
- 1 cukinia
- 1/2 brokuła
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- garść ziaren słonecznika
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
2. Brokuły i cukinie kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie warzywa wyciągamy z wody i miksujemy. Dodajemy jogurt, czosnek, łyżkę oliwy, ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, dodajemy pokrojone pomidory.
4. Ziarna słonecznika chwile prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi makaron.
- 1 op. makaronu tagliatelle
- 1 cukinia
- 1/2 brokuła
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- garść ziaren słonecznika
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
2. Brokuły i cukinie kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie warzywa wyciągamy z wody i miksujemy. Dodajemy jogurt, czosnek, łyżkę oliwy, ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, dodajemy pokrojone pomidory.
4. Ziarna słonecznika chwile prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi makaron.
niedziela, 29 lipca 2012
Dżem porzeczkowy z kokosem
Składniki:
- 1/2 kg czerwonych porzeczek
- 400g cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Porzeczki oczyszczamy, wkładamy do garnka o grubym dnie i smażymy. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok dodajemy cukier, gotujemy mieszając, aż powstanie konsystencja dżemu.
2. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.
3. Dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy ok. 15 min.
- 1/2 kg czerwonych porzeczek
- 400g cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Porzeczki oczyszczamy, wkładamy do garnka o grubym dnie i smażymy. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok dodajemy cukier, gotujemy mieszając, aż powstanie konsystencja dżemu.
2. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.
3. Dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy ok. 15 min.
piątek, 27 lipca 2012
Deser maliniak
Składniki:
- 1 galaretka malinowa
- 300g świeżych malin
- 3 małe jogurty malinowe
- syrop malinowy
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością wody (1 szklanka).
2. Maliny układamy w małych foremkach (ja użyłam formy do muffin), zalewamy galaretką (połowę galaretki pozostawiamy do masy jogurtowej). Wstawiamy do lodówki na 30 min.
3. Jogurty dokładnie mieszamy lub miksujemy z pozostawioną galaretką. Masę jogurtową wylewamy na stężałą galaretkę z malinami, wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
4. Gotowe wykładamy na talerzyki (można formę na chwilkę włożyć do ciepłej wody, wtedy łatwiej wyciągnąć), polewamy sokiem malinowym.
- 1 galaretka malinowa
- 300g świeżych malin
- 3 małe jogurty malinowe
- syrop malinowy
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością wody (1 szklanka).
2. Maliny układamy w małych foremkach (ja użyłam formy do muffin), zalewamy galaretką (połowę galaretki pozostawiamy do masy jogurtowej). Wstawiamy do lodówki na 30 min.
3. Jogurty dokładnie mieszamy lub miksujemy z pozostawioną galaretką. Masę jogurtową wylewamy na stężałą galaretkę z malinami, wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
4. Gotowe wykładamy na talerzyki (można formę na chwilkę włożyć do ciepłej wody, wtedy łatwiej wyciągnąć), polewamy sokiem malinowym.
środa, 25 lipca 2012
Krem z cukinii
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię bez nasienia oraz obrane i pokrojone ziemniaki, wszystko chwilę smażymy.
2. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy miętę i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru.
3. Zupę zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy jogurt, całość miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.
- 1 duża cukinia
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię bez nasienia oraz obrane i pokrojone ziemniaki, wszystko chwilę smażymy.
2. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy miętę i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru.
3. Zupę zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy jogurt, całość miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.
poniedziałek, 23 lipca 2012
Naleśniki z tuńczykiem
Składniki:
* na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 ml wody
- 1 łyżka oleju
*na farsz
- 30 dag tuńczyka w puszce w kawałkach
- 3 jajka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 100 ml kremówki
- 1 łyżka kapary
- sól i pieprz
- cytryna
- ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor.
2. Trzy jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy mąkę, mleko, śmietanę, następnie tuńczyka, chwile gotujemy, cały czas mieszając (sos powinien zgęstnieć). Do gotowego tuńczyka dodajemy kapary, ugotowane jajka przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cytryną.
3. Farsz kładziemy na naleśniki, zawijamy w ruloniki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Naleśniki zapiekamy ok. 15-20 min. w 180 stop.
* na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 ml wody
- 1 łyżka oleju
*na farsz
- 30 dag tuńczyka w puszce w kawałkach
- 3 jajka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 100 ml kremówki
- 1 łyżka kapary
- sól i pieprz
- cytryna
- ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor.
2. Trzy jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy mąkę, mleko, śmietanę, następnie tuńczyka, chwile gotujemy, cały czas mieszając (sos powinien zgęstnieć). Do gotowego tuńczyka dodajemy kapary, ugotowane jajka przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cytryną.
3. Farsz kładziemy na naleśniki, zawijamy w ruloniki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Naleśniki zapiekamy ok. 15-20 min. w 180 stop.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive