poniedziałek, 30 lipca 2012

Makaron cukiniowo-brokułowy

Składniki:
- 1 op. makaronu tagliatelle
- 1 cukinia
- 1/2 brokuła
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- garść ziaren słonecznika
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
2. Brokuły i cukinie kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie warzywa wyciągamy z wody i miksujemy. Dodajemy jogurt, czosnek, łyżkę oliwy, ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, dodajemy pokrojone pomidory.
4. Ziarna słonecznika chwile prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi makaron.

niedziela, 29 lipca 2012

Dżem porzeczkowy z kokosem

Składniki:
- 1/2 kg czerwonych porzeczek
- 400g cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
1. Porzeczki oczyszczamy, wkładamy do garnka o grubym dnie i smażymy. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok dodajemy cukier, gotujemy mieszając, aż powstanie konsystencja dżemu.
2. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.
3. Dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy ok. 15 min.

piątek, 27 lipca 2012

Deser maliniak

Składniki:
- 1 galaretka malinowa
- 300g  świeżych malin
- 3 małe jogurty malinowe
- syrop malinowy

Sposób przygotowania:
1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością wody (1 szklanka).
2. Maliny układamy w małych foremkach (ja użyłam formy do muffin), zalewamy galaretką (połowę galaretki pozostawiamy do masy jogurtowej). Wstawiamy do lodówki na 30 min.
3. Jogurty dokładnie mieszamy lub miksujemy z pozostawioną galaretką. Masę jogurtową wylewamy na stężałą galaretkę z malinami, wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
4. Gotowe wykładamy na talerzyki (można formę na chwilkę włożyć do ciepłej wody, wtedy łatwiej wyciągnąć), polewamy sokiem malinowym.

środa, 25 lipca 2012

Krem z cukinii

Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię bez nasienia oraz obrane i pokrojone ziemniaki, wszystko chwilę smażymy.
2. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy miętę i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru.
3. Zupę zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy jogurt, całość miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.

poniedziałek, 23 lipca 2012

Naleśniki z tuńczykiem

Składniki:
* na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 ml wody
- 1 łyżka oleju
*na farsz
- 30 dag tuńczyka w puszce w kawałkach
- 3 jajka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 100 ml kremówki
- 1 łyżka kapary
- sól i pieprz
- cytryna
- ser żółty

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor.
2. Trzy jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy mąkę, mleko, śmietanę, następnie tuńczyka, chwile gotujemy, cały czas mieszając (sos powinien zgęstnieć).  Do gotowego tuńczyka dodajemy kapary, ugotowane jajka przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cytryną.
3. Farsz kładziemy na naleśniki, zawijamy w ruloniki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Naleśniki zapiekamy ok. 15-20 min. w 180 stop.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne