wtorek, 29 maja 2012
Mielone zapiekane z mozzarellą
Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 kromki chleba tostowego
- 400g mięsa mielonego
- 5 łyżeczek pesto rosso
- 1 duży pomidor
- oregano
- 150g mozzarelli
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Chleb moczymy w wodzie, następnie go wyciskamy i dodajemy do mięsa mielonego wraz z pesto, jajkiem, posiekaną cebulą, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Wyrabiamy ręką pulpety, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
3. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na spód kładziemy plasterki pomidora, na to wykładamy usmażone pulpety. Na każdy pulpet kładziemy plasterek mozzarelli, na końcu posypujemy oregano.
4. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 15-20 min, aż ser się rozpuści.
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 kromki chleba tostowego
- 400g mięsa mielonego
- 5 łyżeczek pesto rosso
- 1 duży pomidor
- oregano
- 150g mozzarelli
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Chleb moczymy w wodzie, następnie go wyciskamy i dodajemy do mięsa mielonego wraz z pesto, jajkiem, posiekaną cebulą, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Wyrabiamy ręką pulpety, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
3. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na spód kładziemy plasterki pomidora, na to wykładamy usmażone pulpety. Na każdy pulpet kładziemy plasterek mozzarelli, na końcu posypujemy oregano.
4. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 15-20 min, aż ser się rozpuści.
niedziela, 27 maja 2012
Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym
Składniki:
- 800g zielonych szparagów
- 500g makaronu rurki
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- świeżo starty twardy ser do posypania
- bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szparagi oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uwaga by nie rozgotować).
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
3. Do garnka wkładamy masło i śmietanę, gotujemy, aż masło się rozpuści, następnie dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
4. Makaron mieszamy z sosem i ugotowanymi szparagami (można odłożyć kilka do dekoracji), chwilę, podgrzewamy, mieszając, by smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy startym serem.
- 800g zielonych szparagów
- 500g makaronu rurki
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- świeżo starty twardy ser do posypania
- bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szparagi oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uwaga by nie rozgotować).
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
3. Do garnka wkładamy masło i śmietanę, gotujemy, aż masło się rozpuści, następnie dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
4. Makaron mieszamy z sosem i ugotowanymi szparagami (można odłożyć kilka do dekoracji), chwilę, podgrzewamy, mieszając, by smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy startym serem.
środa, 23 maja 2012
Krokiety ziemniaczano-serowe "Panzerotti"
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 150g sera Parmiggiano Reggiano lub Pecorino Romano
- 4 jajka
- sól morska
- garść posiekanej pietruszki
- mąka pszenna
- bułka tarta
-oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki nie obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ostygną obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy na puree.
2. W misce roztrzepujemy dwa jajka, dodajemy wraz z posiekaną pietruszką i tartym serem do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy trzema-czterema szczyptami soli, mieszamy.
3. Do płytkiego naczynia wsypujemy bułkę tartą, w misce roztrzepujemy pozostałe jajka.
4. Na posypanej mąką stolnicy rolujemy na kształt kiełbasek krokiety, rozpłaszczając końce. Następnie każdego krokieta obtaczamy w jajku i w bułce tartej.
5. Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, powoli na małym ogniu, często obracając, aż powstanie złocista , chrupka skorupka. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następną partie krokietów smażymy na oczyszczonej patelni.
- 1,5 kg ziemniaków
- 150g sera Parmiggiano Reggiano lub Pecorino Romano
- 4 jajka
- sól morska
- garść posiekanej pietruszki
- mąka pszenna
- bułka tarta
-oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki nie obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ostygną obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy na puree.
2. W misce roztrzepujemy dwa jajka, dodajemy wraz z posiekaną pietruszką i tartym serem do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy trzema-czterema szczyptami soli, mieszamy.
3. Do płytkiego naczynia wsypujemy bułkę tartą, w misce roztrzepujemy pozostałe jajka.
4. Na posypanej mąką stolnicy rolujemy na kształt kiełbasek krokiety, rozpłaszczając końce. Następnie każdego krokieta obtaczamy w jajku i w bułce tartej.
5. Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, powoli na małym ogniu, często obracając, aż powstanie złocista , chrupka skorupka. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następną partie krokietów smażymy na oczyszczonej patelni.
niedziela, 20 maja 2012
Czekoladowa owsianka
Składniki:
- 400ml wody
- 200ml mleka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka miodu
- 2 łyżeczki kakao
- płatki migdałowe
- czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
1. Płatki i otręby mieszamy z cukrem i kakaem, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 min.
2. Następnie dolewamy mleko, dodajemy miód, gotujemy ok. 5 min., od czasu do czasu mieszając.
3. Owsiankę przelewamy do naczynia, dekorujemy płatkami migdałowymi i czekoladą.
- 400ml wody
- 200ml mleka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka miodu
- 2 łyżeczki kakao
- płatki migdałowe
- czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
1. Płatki i otręby mieszamy z cukrem i kakaem, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 min.
2. Następnie dolewamy mleko, dodajemy miód, gotujemy ok. 5 min., od czasu do czasu mieszając.
3. Owsiankę przelewamy do naczynia, dekorujemy płatkami migdałowymi i czekoladą.
piątek, 18 maja 2012
Gnocchi z ricottą i szpinakiem
Składniki:
- 1 op. gotowych gnocchi (500g)
- 100g sera ricotta
- 100g mrożonego szpinaku w liściach
- 70 ml śmietanki 30%
- 40 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wkładamy masło, zamrożony szpinak, zmiażdżony czosnek, gotujemy, mieszając, aż szpinak się odmrozi i woda odparuje.
2. Wlewamy wino, gotujemy, aż do jego odparowania, następnie dodajemy śmietankę, pokruszoną ricottę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę jeszcze gotujemy, mieszając, nie za długo żeby ricotta nie straciła swojej konsystencji.
3. Gorący sos podajemy z przygotowanymi według przepisu na opakowaniu gnocchi.
- 1 op. gotowych gnocchi (500g)
- 100g sera ricotta
- 100g mrożonego szpinaku w liściach
- 70 ml śmietanki 30%
- 40 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wkładamy masło, zamrożony szpinak, zmiażdżony czosnek, gotujemy, mieszając, aż szpinak się odmrozi i woda odparuje.
2. Wlewamy wino, gotujemy, aż do jego odparowania, następnie dodajemy śmietankę, pokruszoną ricottę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę jeszcze gotujemy, mieszając, nie za długo żeby ricotta nie straciła swojej konsystencji.
3. Gorący sos podajemy z przygotowanymi według przepisu na opakowaniu gnocchi.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive