niedziela, 31 lipca 2011
Fasolka w sosie pomidorowym
Składniki:
- 2 kg fasolki żółtej szparagowej
- 40 dag marchewki
- 40 dag cebuli
- 2 małe słoiki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki oleju
- 2 liście laurowe
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki octu 10%
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki. Marchewki obieramy i ścieramy na tartce, na średnich oczkach. Cebulę i marchewki dusimy na oleju przez ok. 15 min. Dodajemy liście laurowe,pieprz, 2 łyżki soli, cukier, przeciery, ocet, chwile gotujemy.
2. Odcinamy końcówki fasoli, kroimy ją na pół, zalewamy wodą, dodajemy pozostałą sól. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy ją na sicie i przekładamy do wcześniej przygotowanej zalewy z marchwi i cebuli. Wszystko dusimy jeszcze 15 min.
3. Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy słoiki ok. 20-30 min.
- 2 kg fasolki żółtej szparagowej
- 40 dag marchewki
- 40 dag cebuli
- 2 małe słoiki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki oleju
- 2 liście laurowe
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki octu 10%
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki. Marchewki obieramy i ścieramy na tartce, na średnich oczkach. Cebulę i marchewki dusimy na oleju przez ok. 15 min. Dodajemy liście laurowe,pieprz, 2 łyżki soli, cukier, przeciery, ocet, chwile gotujemy.
2. Odcinamy końcówki fasoli, kroimy ją na pół, zalewamy wodą, dodajemy pozostałą sól. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy ją na sicie i przekładamy do wcześniej przygotowanej zalewy z marchwi i cebuli. Wszystko dusimy jeszcze 15 min.
3. Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy słoiki ok. 20-30 min.
sobota, 30 lipca 2011
Murzyńskie cycki
Składniki:
*na ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka maku
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę:
- 1 puszka ananasów
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 200g masła
*dodatkowo:
- 1 op. ciemnej polewy
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 łyżeczki cappuccino
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na białą masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, nadal miksując. Wsypujemy mak, miksujemy. Ciasto wlewamy do średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min.
2. Plasterki ananasów kroimy w drobną kostkę (odłożyłam 2 plasterki, pozostałe skroiłam). Z puszki odlewamy szklankę soku, dodajemy szklankę mleka (trochę zostawiamy na rozmieszanie budyniu, mąki ziemniaczanej) i przygotowujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzony budyń, miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone ananasy, mieszamy. Gotową masę nakładamy na ostudzone ciasto makowe. Posypujemy kakaem.
3. Biszkopty zamaczamy na krótko w rozpuszczonym cappuccino ( w pół szklanki wody). Na krem układamy biszkopty, polewamy polewą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
*na ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka maku
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę:
- 1 puszka ananasów
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 200g masła
*dodatkowo:
- 1 op. ciemnej polewy
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 łyżeczki cappuccino
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na białą masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, nadal miksując. Wsypujemy mak, miksujemy. Ciasto wlewamy do średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min.
2. Plasterki ananasów kroimy w drobną kostkę (odłożyłam 2 plasterki, pozostałe skroiłam). Z puszki odlewamy szklankę soku, dodajemy szklankę mleka (trochę zostawiamy na rozmieszanie budyniu, mąki ziemniaczanej) i przygotowujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzony budyń, miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone ananasy, mieszamy. Gotową masę nakładamy na ostudzone ciasto makowe. Posypujemy kakaem.
3. Biszkopty zamaczamy na krótko w rozpuszczonym cappuccino ( w pół szklanki wody). Na krem układamy biszkopty, polewamy polewą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
czwartek, 28 lipca 2011
Leczo z cukinią
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 2 średnie cukinie
- 1 słoiczek domowego przecieru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki ketchupu
- szczypta mielonej papryki chili
- ok. 300-400g wędliny (np.parówki, kiełbasy,boczku)
- sól, pieprz, vegeta
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy cukinię obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę oraz łyżeczkę soli. Wszystko przez chwile dusimy. Dodajemy pokrojone w małe paski papryki, wsypujemy tymianek, oregano,papryki w proszku, gotujemy.
2. Wędlinę kroimy na małe kawałki, chwile podsmażamy, następnie dodajemy do warzyw. Wszystko zalewamy przecierem, dodajemy ketchup, przyprawiamy pieprzem i vegetą do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw.
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 2 średnie cukinie
- 1 słoiczek domowego przecieru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki ketchupu
- szczypta mielonej papryki chili
- ok. 300-400g wędliny (np.parówki, kiełbasy,boczku)
- sól, pieprz, vegeta
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy cukinię obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę oraz łyżeczkę soli. Wszystko przez chwile dusimy. Dodajemy pokrojone w małe paski papryki, wsypujemy tymianek, oregano,papryki w proszku, gotujemy.
2. Wędlinę kroimy na małe kawałki, chwile podsmażamy, następnie dodajemy do warzyw. Wszystko zalewamy przecierem, dodajemy ketchup, przyprawiamy pieprzem i vegetą do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw.
środa, 27 lipca 2011
Sałatka z cukinią
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 3 czerwone papryki
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 1 pęczek pietruszki
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżka mielonego pieprzu
- 5 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- po 1 łyżce oleju na każdy słoiczek
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy i ścieramy na większych oczkach. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę, cebule siekamy. Pietruszkę drobno siekamy. Cukinie obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę.
2. W dużym garnku zagotowujemy cukier, ocet, wszystkie przyprawy i wodę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy 20 min. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, do każdego dodajemy łyżkę oliwy, zakręcamy. Słoiki dla trwałości gotujemy 20 min.
- 3 średnie cukinie
- 3 czerwone papryki
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 1 pęczek pietruszki
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżka mielonego pieprzu
- 5 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- po 1 łyżce oleju na każdy słoiczek
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy i ścieramy na większych oczkach. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę, cebule siekamy. Pietruszkę drobno siekamy. Cukinie obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę.
2. W dużym garnku zagotowujemy cukier, ocet, wszystkie przyprawy i wodę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy 20 min. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, do każdego dodajemy łyżkę oliwy, zakręcamy. Słoiki dla trwałości gotujemy 20 min.
wtorek, 26 lipca 2011
Naleśniki budyniowo-bananowe
Składniki:
*na naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 300ml podgrzanego mleka
- 10g drożdży
- olej do smażenia
*na nadzienie:
- 1 mały serek homogenizowany
- 1 budyń waniliowy
- 2 banany
- 500ml mleka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy jajka, mąkę, wszystko miksujemy na gładką masę i odstawiamy na ok. 1 godz. Na małej ilości oleju smażymy naleśniki.
2. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, dodajemy do niego cukier puder i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do budyniu serek, zmiażdżone banany i rodzynki, wszystko mieszamy. Przygotowaną masę nakładamy na usmażone naleśniki, zawijamy je w trójkąty.
*na naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 300ml podgrzanego mleka
- 10g drożdży
- olej do smażenia
*na nadzienie:
- 1 mały serek homogenizowany
- 1 budyń waniliowy
- 2 banany
- 500ml mleka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy jajka, mąkę, wszystko miksujemy na gładką masę i odstawiamy na ok. 1 godz. Na małej ilości oleju smażymy naleśniki.
2. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, dodajemy do niego cukier puder i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do budyniu serek, zmiażdżone banany i rodzynki, wszystko mieszamy. Przygotowaną masę nakładamy na usmażone naleśniki, zawijamy je w trójkąty.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive