wtorek, 10 lutego 2015
Babeczki kopiec kreta
Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki maślanki
- 1 jajko
*na krem
- 250ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
*dodatkowo
- 1 banan
- kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. W misce ubijamy lekko jajko z mlekiem i maślanką, stopniowo dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
2. Foremki na muffiny napełniamy ciastem na wysokość 4/5 i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.
3. Banana kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
4. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, lekko studzimy.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz żelatynę (dokładnie miksujemy, aby nie było grudek), chłodzimy kilka minut w lodówce.
6. W muffinkach wydrążamy środek (ciasto które nam pozostanie, kruszymy i odkładamy do dekoracji), napełniamy pokrojonym bananem. Babeczki smarujemy masą śmietanową i formujemy lekki stożek, następnie obsypujemy odłożonym ciastem, można udekorować listkami mięty, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja: ilovebake
*na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki maślanki
- 1 jajko
*na krem
- 250ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
*dodatkowo
- 1 banan
- kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. W misce ubijamy lekko jajko z mlekiem i maślanką, stopniowo dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
2. Foremki na muffiny napełniamy ciastem na wysokość 4/5 i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.
3. Banana kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
4. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, lekko studzimy.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz żelatynę (dokładnie miksujemy, aby nie było grudek), chłodzimy kilka minut w lodówce.
6. W muffinkach wydrążamy środek (ciasto które nam pozostanie, kruszymy i odkładamy do dekoracji), napełniamy pokrojonym bananem. Babeczki smarujemy masą śmietanową i formujemy lekki stożek, następnie obsypujemy odłożonym ciastem, można udekorować listkami mięty, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja: ilovebake
![](http://lh4.ggpht.com/-ChaYRBgfFPA/USC_hBzvwAI/AAAAAAAADeM/csTEg4o-2eY/s320/posttagicon.png)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Uwielbiam to ciasto a babeczki mogą być jeszcze lepsze :)
chyba czytasz mi w myślach - bo przymierzam się do zrobienia babeczek :D
Wygląda wybornie! :) Smakuje pewnie jeszcze lepiej! :)
Prześlij komentarz