sobota, 2 czerwca 2012
Kremowe risotto z pieczarkami i szynką
Składniki:
- 150g ryżu do risotto
- 4 średnie pieczarki
- 6 plasterków szynki
- szczypiorek
- 100ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- 1/2 cebuli
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 2 łyżki serka kanapkowego
Sposób przygotowania:
1. Cebulę podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, chwile smażymy.
2. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, chwilę podsmażamy ryż, zalewamy winem, gotujemy aż wyparuje, następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ryżu, często mieszając. Pod koniec dodajemy podsmażone pieczarki, serek kanapkowy, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy.
3. Na łyżce masła podsmażamy na złoto szynkę pokrojoną w paseczki.
4. Gotowy ryż wykładamy na talerze, posypujemy szynką i posiekanym szczypiorkiem.
- 150g ryżu do risotto
- 4 średnie pieczarki
- 6 plasterków szynki
- szczypiorek
- 100ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- 1/2 cebuli
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 2 łyżki serka kanapkowego
Sposób przygotowania:
1. Cebulę podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, chwile smażymy.
2. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, chwilę podsmażamy ryż, zalewamy winem, gotujemy aż wyparuje, następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ryżu, często mieszając. Pod koniec dodajemy podsmażone pieczarki, serek kanapkowy, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy.
3. Na łyżce masła podsmażamy na złoto szynkę pokrojoną w paseczki.
4. Gotowy ryż wykładamy na talerze, posypujemy szynką i posiekanym szczypiorkiem.

Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
apetyczne! swoją drogą bardzo lubię podsmażaną szynkę :)
Prześlij komentarz