poniedziałek, 27 czerwca 2011
Kawowe ciasto z wiśniami
Składniki:
* na ciasto:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* na masę kawową:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cappuccino (proszek)
- 250g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
* dodatkowo:
- 1 słoiczek wiśni
- do dekoracji wiśnie w spirytusie, posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier i kolejno żółtka, cały czas mieszając. Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia, mieszamy, a następnie dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (ja użyłam małą, wtedy wyszedł wyższy). Pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni.
2. Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka (powinien mieć gęstą konsystencję) i studzimy. Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem i kawą, dodając stopniowo ostudzony budyń, aż powstanie gładka masa.
3. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na trzy płaty. Na każdy płat wykładamy równomiernie krem na przemian z wiśniami. Wierzch ciasta można udekorować czekoladową posypką i wiśniami.
* na ciasto:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* na masę kawową:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cappuccino (proszek)
- 250g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
* dodatkowo:
- 1 słoiczek wiśni
- do dekoracji wiśnie w spirytusie, posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier i kolejno żółtka, cały czas mieszając. Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia, mieszamy, a następnie dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (ja użyłam małą, wtedy wyszedł wyższy). Pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni.
2. Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka (powinien mieć gęstą konsystencję) i studzimy. Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem i kawą, dodając stopniowo ostudzony budyń, aż powstanie gładka masa.
3. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na trzy płaty. Na każdy płat wykładamy równomiernie krem na przemian z wiśniami. Wierzch ciasta można udekorować czekoladową posypką i wiśniami.

Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
24 komentarze:
Obłędne...obłędne...mam ochotę rzucić się na ekran z łyżeczką deserową:)
wygląda niesamowicie :D
Bardzo pyszna kompozycja!
Bajeczne ciasto.
Wyszło Ci wprost idealne ! *_*
Wspaniałe! Gdyby tak można było się poczęstować...
ale pyszne ciacho! :)
Obłędne, zabieram kawałek i lecę :)
przepis od razu wskoczył do ulubionych;)
Ja tam bym Lopata jadła :P
pysznie wygląda :)
Ale mi zrobiłaś smaka : )
Dziękuję za przepis.Zrobiłam wyszedł super. Na blasze 20x35 dosyć niski więc nie wiem czy na 3 części by się dało przekroić, ale na upartego chyba tak. W każdym razie robiłam bez cappucino bo akurat nie miałam. Mąż i Synek szczęśliwi.Mi bardzo smakuje. Po nocy w lodówce troszkę się przegryzł i stał się jeszcze lepszy a co ważne kroi się dobrze i ślicznie wygląda. Pozdrawiam
Zrobiłam na swoje imieniny w pracy-pełen sukces!!Pyszota!
zrobiłam już dwa razy i za kazdym razem zrobiło furorę,ciasto jest przepyszne
Czy budynie mają być z cukrem, czy bez cukru? Proszę o szybką odpowiedź.
Budyń bez cukru, ponieważ dodajemy go później do kremu.
Jaka blaszka bedzie najlepsza?
ciasto kompletnie mi nie wyroslo :(
dziękuje za przepis było pyszne :)
ktos napisal ze zrobil bez cappuccino i ze wyszlo dobre, ale jezeli niedam cappuccino to musze zmniejszych proporcje innych skladnikow?
wygląda cudnie a jakie cappucino dodaliście? chodzi mi o smak?
Biszkopt wogole nie wyrasta. Próbowałam 2 razy upiec i za każdym razem porażka. Ciasto twarde jak piernik a do tego napewno nie da się go przekroić na 3 części...nawet na 2 bo biszkopt jest niski. Krem kawowy smaczny ale konsystencja nieciekawa. Nie polecam. Ciasto nie ma w sobie pyszystosci.
W przepisie jest podane ze na malej formie, wtedy jest wyzszy,mozna go przekroic i nie jest wysuszony.
A można podwoić składniki na biszkopt tak żeby był na dużą blaszke taka 30x25
Prześlij komentarz