poniedziałek, 13 lutego 2017

Tęczowy sernik

Składniki:
*na spód
- 150g pełnoziarnistych ciasteczek
- 60g masła
*na masę
- 3 jajka
- 500g mielonego sera do serników
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 puszka mleka skondensowanego
- barwniki spożywcze w proszku
*dodatkowo
- 250ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- kolorowa posypka

Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, następnie mieszamy z bardzo drobno pokruszonymi ciasteczkami. Ciasteczkową masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 20 lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, delikatnie dociskając. Chłodzimy w lodówce.
2. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz barwników) wkładamy do miski i miksujemy na gładko. Całość dzielimy na 6 miseczek i każdą część mieszamy z innym barwnikiem.
3. Z lodówki wyciągamy spód i powoli na środek wylewamy po kolei kolorowe masy serowe (jak w cieście zebra), nie mieszamy. Pieczemy ok. 55 min. w 180 stopniach, wkładając na spód piekarnika naczynie z wodą, aby w środku powstała para. Gotowy sernik studzimy, następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku, wlewamy ją do śmietany, chwilę miksujemy. Sernik dekorujemy śmietaną i kolorową posypką, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:mojewypieki
















































1 komentarze:

Olga Pi pisze...

Jako fanka takich kolorów, mówię: WOOOW:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi