środa, 15 lutego 2017

Tajska zupa z krewetkami

Składniki:
- 1  duża puszka mleka kokosowego
- 1 papryczka chili
- ok. 300g obranych krewetek
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- kawałek trawy cytrynowej
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz cayenne
- 2 łyżki oliwy
- posiekana natka pietruszki lub kolendra
- ok. 250g makaronu chow mein

Sposób przygotowania:
1. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (dla koloru można dodać odrobine kurkumy), gotowy odcedzamy.
2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek i papryczkę chili oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Po chwili wlewamy bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy i rybny, zagotowujemy.
3. Do zupy dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę, szczypiorek, trawę cytrynową, krewetki, gotujemy kilka minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, słodką papryką i sokiem z limonki.
4. Na talerze wykładamy makaron i zalewamy gorącą zupą.
Inspiracja:panismaczna

















































0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi