sobota, 11 lutego 2017

Kacze nogi w pomarańczach

Składniki:
- 4 kacze nogi
- sól i pieprz
- świeży tymianek i oregano
- zioła prowansalskie
- 80ml białego wytrawnego wina
*na sos
- 2 pomarańcze
- 200ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Nogi natrzeć solą, pieprzem i ziołami, wkładamy do brytfanny, obkładamy tymiankiem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 min., aż mięso się zarumieni.
2. Po tym czasie podlewamy winem wymieszanym z 100ml wody, przykrywamy formę i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach, aż mięso będzie wystarczająco miękkie (pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę).
3. Pomoarańcze filetujemy, z pozostałości wyciskamy sok. Na patelnie wlewamy sok, dodajemy cukier, wino, pomarańcze, gotujemy kilka minut. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy ok. 1/2 szklanki sosu powstałego podczas pieczenia kaczki. Sos dalej gotujemy, aż wystarczająco odparuje, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Nogi z kaczki wykładamy na talerz i polewamy pomarańczowym sosem.
















































0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi