czwartek, 9 lutego 2017
Pszenne rogale na jogurcie
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 25g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 100g jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. W misce mieszamy mąkę z solą, następnie dodajemy jogurt, jajko, zaczyn drożdżowy i olej, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rzwałkowujemy na okrągły placek i wycinamy trójkąty (ok. 6 trójkątów na jednym placku).
3. Każdy trójkąt zawijamy w rogalik, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kilka minut do podrośnięcia.
4. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.
Inspiracja:arabeska
- 500g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 25g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 100g jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. W misce mieszamy mąkę z solą, następnie dodajemy jogurt, jajko, zaczyn drożdżowy i olej, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rzwałkowujemy na okrągły placek i wycinamy trójkąty (ok. 6 trójkątów na jednym placku).
3. Każdy trójkąt zawijamy w rogalik, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kilka minut do podrośnięcia.
4. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.
Inspiracja:arabeska
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz