czwartek, 9 lutego 2017

Pszenne rogale na jogurcie

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 25g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 100g jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:
1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. W misce mieszamy mąkę z solą, następnie dodajemy jogurt, jajko, zaczyn drożdżowy i olej, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rzwałkowujemy na okrągły placek i wycinamy trójkąty (ok. 6 trójkątów na jednym placku).
3. Każdy trójkąt zawijamy w rogalik, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kilka minut do podrośnięcia.
4. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.
Inspiracja:arabeska
















































0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi