wtorek, 7 lutego 2017

Mini tarty z ananasem i kremem jogurtowym

Składniki:
*na ciasto
- 150g masła
- 60g cukru
- 250g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 żółtko
*na krem
- 250g jogurtu greckiego
- 250ml śmietany 30%
- 50g cukru
- 100ml syropu z puszki ananasa
- 1 op. cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 5 łyżeczek żelatyny
*dodatkowo
- kilka plasterków ananasa z puszki
- maliny
- 1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy posiekane masło, rozcieramy palcami, wrzucamy żółtko, zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody). Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 60 min.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy wysmarowane masłem mini formy na tarty ok. 5 sztuk lub jedną dużą, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, studzimy.
3. Żelatynę zalewamy sokiem ananasowym, gdy napęcznieje podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Jogurt miksuejmy z cukrem, sokiem z cytryny i rozpuszczoną żelatyną, na końcu łączymy z ubitą na sztywno śmietaną. Krem wykładamy na podpieczone spody tarty i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz. W tym czasie galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy.
4. Na zastygnięty krem układamy odsączonego ananasa i maliny, całość zalewamy lekko tężejącą galartką, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:malacukierenka







2 komentarze:

gin pisze...

Ależ one śliczne! :)

natalia20041989 pisze...

Pyszności ☺

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi