sobota, 4 lutego 2017
Muffiny czekoladowo-pomarańczowe
Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 50ml espresso
- 125ml maślanki
- 125g cukru
- 75g masła
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 110g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
*na nadzienie
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki żelatyny
*na krem
- 400ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
*dodatkowo
- 100g gorzkiej czekolady
- 10 łyżek śmietany 30%
- czekoladki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku podgrzewamy kawę z miodem i masłem, ściągamy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę, kakao, mieszamy aż się rozpuści.
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, maślankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, pieczemy ok. 25min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Pomarańcze filetujemy tak, by został nam sam miąższ. Na patelnie wsypujemy cukier, dodajemy łyżkę wody, gdy się rozpuści wrzucamy pomarańcze, smażymy aż owoce sie rozpadną, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyźce wody, mieszamy, ściągamy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, dokładnie mieszamy z pomarańczami, studzimy.
4. W wystudzonych babeczkach wydrążamy środek, napełniamy go pomarańczowym nadzieniem.
5. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy z dodatkiem śmietany w łaźni wodnej i smarujemy nią nadziane babeczki, chłodzimy w lodówce.
6. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wrzątku, wlewamy ją stopniowo do śmietany, cały czas miksując.
7. Babeczki dekorujemy śmietaną oraz czekoladkami, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:searchingforanamaranth
*na ciasto
- 2 jajka
- 50ml espresso
- 125ml maślanki
- 125g cukru
- 75g masła
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 110g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
*na nadzienie
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki żelatyny
*na krem
- 400ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
*dodatkowo
- 100g gorzkiej czekolady
- 10 łyżek śmietany 30%
- czekoladki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku podgrzewamy kawę z miodem i masłem, ściągamy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę, kakao, mieszamy aż się rozpuści.
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, maślankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, pieczemy ok. 25min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Pomarańcze filetujemy tak, by został nam sam miąższ. Na patelnie wsypujemy cukier, dodajemy łyżkę wody, gdy się rozpuści wrzucamy pomarańcze, smażymy aż owoce sie rozpadną, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyźce wody, mieszamy, ściągamy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, dokładnie mieszamy z pomarańczami, studzimy.
4. W wystudzonych babeczkach wydrążamy środek, napełniamy go pomarańczowym nadzieniem.
5. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy z dodatkiem śmietany w łaźni wodnej i smarujemy nią nadziane babeczki, chłodzimy w lodówce.
6. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wrzątku, wlewamy ją stopniowo do śmietany, cały czas miksując.
7. Babeczki dekorujemy śmietaną oraz czekoladkami, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:searchingforanamaranth
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Do takich słodkości pasuje dobra herbata - my zaparzamy naszą na przefiltrowanej wodzie z filtra redox fitaqua - woda ta odkwasza organizm i zwalcza negatywne działanie wolnych rodników.
Prześlij komentarz