czwartek, 2 lutego 2017
Czekoladowe muffiny z karmelem
Składniki:
*na ciasto
- 50g kakao
- 170g mąki pszennej
- 220g cukru
- 2 jajka
- 50ml mleka
- 60ml kwaśnej śmietany
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170g masła
*na karmel
- 110ml śmietany 30%
- 75g masła
- 225g cukru
- szczypta soli
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietany 30%
-1/2 przygotowanego karmelu
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia masła z kakao, które następnie studzimy.
2. Jajka miksujemy z kwaśną śmietaną i mlekiem, po chwili wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Na samym końcu wlewamy masło z kakao i miksujemy na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
3. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
4. Aby przygotować karmel na patelnie z grubym dnem wsypujemy cukier, zostawiamy na średnim ogniu, od czasu do czasu moźna potrząsnąć patelnią. Kiedy cukier się rozpuści i będzie bursztynowy dodajemy masło, mieszamy, aż będzie jednolita masa. Na końcu wlewamy śmietanę, mieszamy aż powstanie gęsty sos (uważać żeby nie przypalić), doprawiamy solą.
5. Mascarpone miksujemy z połową porcji przygotowanego wcześniej karmelu, następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną.
6. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i polewamy pozostałym karmelem, chłodzimy w lodówce.
*na ciasto
- 50g kakao
- 170g mąki pszennej
- 220g cukru
- 2 jajka
- 50ml mleka
- 60ml kwaśnej śmietany
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170g masła
*na karmel
- 110ml śmietany 30%
- 75g masła
- 225g cukru
- szczypta soli
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietany 30%
-1/2 przygotowanego karmelu
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia masła z kakao, które następnie studzimy.
2. Jajka miksujemy z kwaśną śmietaną i mlekiem, po chwili wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Na samym końcu wlewamy masło z kakao i miksujemy na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
3. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
4. Aby przygotować karmel na patelnie z grubym dnem wsypujemy cukier, zostawiamy na średnim ogniu, od czasu do czasu moźna potrząsnąć patelnią. Kiedy cukier się rozpuści i będzie bursztynowy dodajemy masło, mieszamy, aż będzie jednolita masa. Na końcu wlewamy śmietanę, mieszamy aż powstanie gęsty sos (uważać żeby nie przypalić), doprawiamy solą.
5. Mascarpone miksujemy z połową porcji przygotowanego wcześniej karmelu, następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną.
6. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i polewamy pozostałym karmelem, chłodzimy w lodówce.
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz