wtorek, 6 września 2016
Ciasto czekoladowe z konfiturą i migdałami
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 czubate łyżki konfitury np. wiśniowej
- 1 szklanka posiekanych migdałów bez skórki
- 125g masła
- kilka kropel aromatu rumowego
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka.
3. Do ciasta wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, mieszamy.
4. W dalszym etapie dodajemy posiekane migdały, konfiturę, masło i aromat, chwilę mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 czubate łyżki konfitury np. wiśniowej
- 1 szklanka posiekanych migdałów bez skórki
- 125g masła
- kilka kropel aromatu rumowego
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka.
3. Do ciasta wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, mieszamy.
4. W dalszym etapie dodajemy posiekane migdały, konfiturę, masło i aromat, chwilę mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Czas na ciasta czekoladowe chyba powoli nastaje, wiec Twój przepis bardzo sie przyda :)
Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?
https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html
Prześlij komentarz