środa, 31 sierpnia 2016

Gulasz wołowy z suszoną śliwką

Składniki:
- 500g wołowiny na gulasz
- 150g wędzonego boczku
- 8 sztuk suszonych śliwek
- 1 duża marchewka
- 1 żółta cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- ok. 500 ml bulionu wołowego
- chili
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. W garnku podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, następnie wyciągamy go na talerz, a w tym samym naczyniu podsmażamy pokrojoną wołowinę i obtoczoną w mące. Następnie wrzucamy posiekane cebule, czosnek, chwile smażymy, później całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat, połowę śliwek, boczek i gotujemy ok. 1 godz.
2. Po tym czasie wrzucamy półtalarki marchewki, pozostałe śliwki i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa (w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu). Na końcu przyprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem.
3. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką, podajemy z kaszą lub z chrupiącym pieczywem.
Inspiracja:kolorowytalerz
















































1 komentarze:

MeCooks pisze...

Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
Zapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi