wtorek, 6 września 2016

Ciasto czekoladowe z konfiturą i migdałami

Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 czubate łyżki konfitury np. wiśniowej
- 1 szklanka posiekanych migdałów bez skórki
- 125g masła
- kilka kropel aromatu rumowego

Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka.
3. Do ciasta wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, mieszamy.
4. W dalszym etapie dodajemy posiekane migdały, konfiturę, masło i aromat, chwilę mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).

2 komentarze:

Lekarze Od kuchni pisze...

Czas na ciasta czekoladowe chyba powoli nastaje, wiec Twój przepis bardzo sie przyda :)

Karola Karola pisze...

Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi