środa, 14 września 2016

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

Składniki:
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 2 jajka
- 120g cukru
- szczypta soli
- 1 op. cukru waniliowego
- 120ml oleju
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*na kruszonkę
- 100g mąki pszennej
- 60g masła
- 40g cukru pudru
*dodatkowo
- ok. 250g śliwek

Sposób przygotowania:
1. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy w kostkę.
2. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre (wszystko w temp. pokojowej). Następnie łączymy zawartość obydwóch misek, dokładnie mieszamy dodając pokroje śliwki.
3. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż powstanie nam kruszonka.
4. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy do każdej ciasto i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
Inspiracja:artkulinaria

 
 

1 komentarze:

Patrycja pisze...

Smakowite maleństwa. Kruszonka wygląda super :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi