piątek, 16 września 2016

Dyniowe placuszki ze śliwkami

Składniki:
*na ciasto
- 200g puree z dyni***
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*dodatkowo
- ok. 8 śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżki miodu
- olej do smażenia


Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy.
2. Śliwki kroimy na ćwiartki, wrzucamy na patelnie, dodajemy miód i cynamon, dusimy kilka minut, aż owoce lekko zmiękną.
3. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażymy małe placuszki na złoty kolor, gotowe przekładamy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
4. Gotowe placuszki podajemy z duszonymi śliwkami.
 ***Puree można przygotować zaczynając od upieczenia do miękkości oczyszczonej dyni, a następnie zmiksowania jej na gładką masę, lub po prostu gotują na parze i na końcu miksując.
Inspiracja:mietablog

 

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne