czwartek, 25 sierpnia 2016

Polędwiczki w sosie pieczarkowym z dodatkiem suszonych pomidorów

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- ok. 300g pieczarek
- ok. garść suszonych pomidorów w oleju
- 200g mascarpone
- 1 łyżka miodu
- 100 ml białego wina
- suszona bazylia
- sól i pieprz
- suszony czosnek
- słodka papryka
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
2. Na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, dodajemy rozdrobnione pomidory, po kilku minutach zdejmujemy z ognia.
3. Na osobnej patelni podsmażamy mięso, gdy się zrumieni zalewamy winem, po zredukowaniu płynu dodajemy mascarpone, pieczarki, miód, suszone pomidory, dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewamy wodą.
4. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką oraz bazylią.

8 komentarze:

Woman from Forest pisze...

Wyglądają przepysznie :)

Olka pisze...

Świetny obiad, bardzo lubię sosy na bazie mascarpone.

Justyna pisze...

Na ile osób wystarczą podane skladniki ?

Pokochaj gotowanie pisze...

dla 4-5 osób, zależy jakie duże są polędwice

Unknown pisze...

Witam,rozumiem ze miod dodajemy z mascarpone i reszta skladnikow ;) ? pozdrawiam

Pokochaj gotowanie pisze...

Tak, już dopisałam w przepisie :)

Irek K. pisze...

A jaka surowexzke mozna do tego podac ? chcialbym to ugotowac na dzien kobiet mojej ukochanej :) pozdrawiam

Pokochaj gotowanie pisze...

Najlepiej jesli bedzie to jakas lekka i świeża salata z delikatnym dressingiem z kilkoma dodatkami, np. papryka, oliwkamj, pomidorkami, pozdrawiam :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi