czwartek, 25 sierpnia 2016
Polędwiczki w sosie pieczarkowym z dodatkiem suszonych pomidorów
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- ok. 300g pieczarek
- ok. garść suszonych pomidorów w oleju
- 200g mascarpone
- 1 łyżka miodu
- 100 ml białego wina
- suszona bazylia
- sól i pieprz
- suszony czosnek
- słodka papryka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
2. Na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, dodajemy rozdrobnione pomidory, po kilku minutach zdejmujemy z ognia.
3. Na osobnej patelni podsmażamy mięso, gdy się zrumieni zalewamy winem, po zredukowaniu płynu dodajemy mascarpone, pieczarki, miód, suszone pomidory, dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewamy wodą.
4. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką oraz bazylią.
- 2 polędwiczki wieprzowe
- ok. 300g pieczarek
- ok. garść suszonych pomidorów w oleju
- 200g mascarpone
- 1 łyżka miodu
- 100 ml białego wina
- suszona bazylia
- sól i pieprz
- suszony czosnek
- słodka papryka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
2. Na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, dodajemy rozdrobnione pomidory, po kilku minutach zdejmujemy z ognia.
3. Na osobnej patelni podsmażamy mięso, gdy się zrumieni zalewamy winem, po zredukowaniu płynu dodajemy mascarpone, pieczarki, miód, suszone pomidory, dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewamy wodą.
4. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką oraz bazylią.
Etykiety:
Dania z wołowiny i wieprzowiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
8 komentarze:
Wyglądają przepysznie :)
Świetny obiad, bardzo lubię sosy na bazie mascarpone.
Na ile osób wystarczą podane skladniki ?
dla 4-5 osób, zależy jakie duże są polędwice
Witam,rozumiem ze miod dodajemy z mascarpone i reszta skladnikow ;) ? pozdrawiam
Tak, już dopisałam w przepisie :)
A jaka surowexzke mozna do tego podac ? chcialbym to ugotowac na dzien kobiet mojej ukochanej :) pozdrawiam
Najlepiej jesli bedzie to jakas lekka i świeża salata z delikatnym dressingiem z kilkoma dodatkami, np. papryka, oliwkamj, pomidorkami, pozdrawiam :)
Prześlij komentarz