wtorek, 9 sierpnia 2016
Sernik z musem malinowo-jagodowym
Składniki:
*na spód
- 160g ciastek zbożowych lub owsianych
- 30g masła
*na masę serową
- 3 jajka
- 250ml śmietany 36%
- 500g sera mielonego do serników
- 3/4 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego
- 3 łyżki mąki pszennej
*na masę owocową
- 400g mrożonych lub świeżych malin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100g mrożonych lub świeżych jagód
- 100g cukru
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- 300ml śmietany 36%
*dodatkowo
- listki mięty
- pokruszone bezy
- jagody lub maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka drobno kruszymy w blenderze i mieszamy z roztopionym masłem, następnie wsypujemy do formy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyrównujemy i dociskamy (boki formy można wykleić folią aluminiową, aby gotowe ciasto łatwiej wyciągnąć). Spód ciasta zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach, gotowy lekko studzimy.
2. Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do miski i dokładnie miksujemy, następnie całość wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na ok. 45 min. w 160 stopniach do momentu aż powierzchnia sernika będzie ścięta i lekko zrumieniona, gotowy studzimy.
3. Owoce zasypujemy cukrem (mrożone wcześniej nie rozmrażamy), dodajemy sok z cytryny i chwile gotujemy, aż owoce się rozpadną, później przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
4. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, następnie powoli wlewamy do przetartych owoców, dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z przestudzonym musem owocowym i całość wylewamy na masę serową, wkładamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
5. Na końcu dekorujemy owocami, pokruszonymi bezami i listkami mięty.
*na spód
- 160g ciastek zbożowych lub owsianych
- 30g masła
*na masę serową
- 3 jajka
- 250ml śmietany 36%
- 500g sera mielonego do serników
- 3/4 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego
- 3 łyżki mąki pszennej
*na masę owocową
- 400g mrożonych lub świeżych malin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100g mrożonych lub świeżych jagód
- 100g cukru
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- 300ml śmietany 36%
*dodatkowo
- listki mięty
- pokruszone bezy
- jagody lub maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka drobno kruszymy w blenderze i mieszamy z roztopionym masłem, następnie wsypujemy do formy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyrównujemy i dociskamy (boki formy można wykleić folią aluminiową, aby gotowe ciasto łatwiej wyciągnąć). Spód ciasta zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach, gotowy lekko studzimy.
2. Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do miski i dokładnie miksujemy, następnie całość wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na ok. 45 min. w 160 stopniach do momentu aż powierzchnia sernika będzie ścięta i lekko zrumieniona, gotowy studzimy.
3. Owoce zasypujemy cukrem (mrożone wcześniej nie rozmrażamy), dodajemy sok z cytryny i chwile gotujemy, aż owoce się rozpadną, później przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
4. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, następnie powoli wlewamy do przetartych owoców, dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z przestudzonym musem owocowym i całość wylewamy na masę serową, wkładamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
5. Na końcu dekorujemy owocami, pokruszonymi bezami i listkami mięty.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Ale ten sernik wyglada... I do tego teb boski kolor :) brawo!
Prześlij komentarz