czwartek, 11 lutego 2016

Róże karnawałowe

Składniki:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 300g mąki pszennej
- 50g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- 1 op. cukru waniliowego
- olej do głębokiego smażenia
*dodatkowo
- cukier puder
- kandyzowane wiśnie
- 1 białko

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 7cm, 6cm, 5cm, w takiej samej ilości. Na największym kółku robimy sześć nacięć, na średnim pięć, a na najmniejszym cztery (nie nacinamy za głęboko, ponieważ środek musi łączyć wszystkie płatki).
2. Środek największych krążków smarujemy białkiem, na nie kładziemy średnie krążki (tak by nacięcia na siebie nie nachodziły, były na przemian), lekko dociskamy. Środek średnich krążków również smarujemy białkiem, kładziemy w taki sam sposób jak wcześniej najmniejsze kółko i lekko dociskamy.
3. Gotowe róże wrzucamy do rozgrzanego oleju (najmniejszym krążkiem do dołu) i smażymy, aż się ładnie zrumienią, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę.
4. Usmażone  wykładamy na papierowe ręczniki, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu, dekorujemy cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.
Inspiracja:czarownie

1 komentarze:

www.natalia-i-jej-świat.pl pisze...

Oj smaki z dzieciństwa...

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne