czwartek, 11 lutego 2016
Róże karnawałowe
Składniki:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 300g mąki pszennej
- 50g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- 1 op. cukru waniliowego
- olej do głębokiego smażenia
*dodatkowo
- cukier puder
- kandyzowane wiśnie
- 1 białko
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 7cm, 6cm, 5cm, w takiej samej ilości. Na największym kółku robimy sześć nacięć, na średnim pięć, a na najmniejszym cztery (nie nacinamy za głęboko, ponieważ środek musi łączyć wszystkie płatki).
2. Środek największych krążków smarujemy białkiem, na nie kładziemy średnie krążki (tak by nacięcia na siebie nie nachodziły, były na przemian), lekko dociskamy. Środek średnich krążków również smarujemy białkiem, kładziemy w taki sam sposób jak wcześniej najmniejsze kółko i lekko dociskamy.
3. Gotowe róże wrzucamy do rozgrzanego oleju (najmniejszym krążkiem do dołu) i smażymy, aż się ładnie zrumienią, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę.
4. Usmażone wykładamy na papierowe ręczniki, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu, dekorujemy cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.
Inspiracja:czarownie
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 300g mąki pszennej
- 50g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- 1 op. cukru waniliowego
- olej do głębokiego smażenia
*dodatkowo
- cukier puder
- kandyzowane wiśnie
- 1 białko
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 7cm, 6cm, 5cm, w takiej samej ilości. Na największym kółku robimy sześć nacięć, na średnim pięć, a na najmniejszym cztery (nie nacinamy za głęboko, ponieważ środek musi łączyć wszystkie płatki).
2. Środek największych krążków smarujemy białkiem, na nie kładziemy średnie krążki (tak by nacięcia na siebie nie nachodziły, były na przemian), lekko dociskamy. Środek średnich krążków również smarujemy białkiem, kładziemy w taki sam sposób jak wcześniej najmniejsze kółko i lekko dociskamy.
3. Gotowe róże wrzucamy do rozgrzanego oleju (najmniejszym krążkiem do dołu) i smażymy, aż się ładnie zrumienią, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę.
4. Usmażone wykładamy na papierowe ręczniki, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu, dekorujemy cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.
Inspiracja:czarownie
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Oj smaki z dzieciństwa...
Prześlij komentarz