sobota, 13 lutego 2016

Faworki drożdżowe

Składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 5 jajek
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżka rumu
- 1/2 kostki drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Drożdże mieszamy z cukrem, aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajka, mleko, drożdże, margarynę, rum, dokładnie wyrabiamy ciasto, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30 min.
2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, w razie potrzeby można dodać odrobinę mąki. Wycinamy paski długości 5-6 cm. Po środku każdego paska robimy niewielkie nacięcie. Jeden koniec paseczka przekładamy przez dziurkę.
3. Faworki wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu, smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi