wtorek, 31 stycznia 2017
Policzki wieprzowe w sosie piwnym
Składniki:
- 600g policzków wieprzowych
- 250ml ciemnego piwa
- 2 czerwone cebula
- 1 cebula biała
- 1-2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebule obieramy, drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w plasterki.
2. W garnku na oleju podsmażamy policzki, po chwili dodajemy pokrojone warzywa, po kilku minutach zalewamy piwem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, miód, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz. (aż mięso będzie wystarczająco miękkie).
3. Gotowe policzki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kluskami i marchewką z groszkiem. W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
- 600g policzków wieprzowych
- 250ml ciemnego piwa
- 2 czerwone cebula
- 1 cebula biała
- 1-2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebule obieramy, drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w plasterki.
2. W garnku na oleju podsmażamy policzki, po chwili dodajemy pokrojone warzywa, po kilku minutach zalewamy piwem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, miód, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz. (aż mięso będzie wystarczająco miękkie).
3. Gotowe policzki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kluskami i marchewką z groszkiem. W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
niedziela, 29 stycznia 2017
Kukurydziany keks z bakaliami
Składniki:
- 2 jajka
- 100g cukru
- 100g miękkiego masła
- 50g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g kaszy kukurydzianej
- 250g mieszanki bakalii (posiekane orzechy, rodzynki, śliwki, morele, skórka pomarańczowa)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
*dodatkowo
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kaszę.
2. Na końcu ciasto łączymy z bakaliami, mlekiem i sokiem z cytryny.
3. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowy keks studzimy w formie.
4. Czekoladę z dodatkiem śmietany rozpuszczamy w łaźni wodnej, gotową polewę wylewamy na wystudzone ciasto, dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
- 2 jajka
- 100g cukru
- 100g miękkiego masła
- 50g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g kaszy kukurydzianej
- 250g mieszanki bakalii (posiekane orzechy, rodzynki, śliwki, morele, skórka pomarańczowa)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
*dodatkowo
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kaszę.
2. Na końcu ciasto łączymy z bakaliami, mlekiem i sokiem z cytryny.
3. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowy keks studzimy w formie.
4. Czekoladę z dodatkiem śmietany rozpuszczamy w łaźni wodnej, gotową polewę wylewamy na wystudzone ciasto, dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
piątek, 27 stycznia 2017
Szarlotka z kratką
Składniki:
*na ciasto
- 70g cukru pudru
- 300g mąki pszennej
- 170g masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na nadzienie
- 1kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 50g cukru
- 50g rodzynków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
*na zalewę
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego
*dodatkowo
- cukier puder
- 2-3 łyżki słodkiej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicy siekamy masło z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godz.
2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, następnie na cienkie plasterki, mieszamy je z cynamonem, sokiem z cytryny, rodzynkami i cukrem.
3. Odcinamy 1/4 część ciasta i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy tortownicę o średnicy 24cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dno ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
4. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wlewamy zalewę przygotowaną poprzez zmiksowanie mleka z jajkami, cukrem i budyniem.
5. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy paski i układamy je na jabłka tworząc kratkę. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 min. Gotowe ciasto studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany.
Inspiracja: mirabelkowy
*na ciasto
- 70g cukru pudru
- 300g mąki pszennej
- 170g masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na nadzienie
- 1kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 50g cukru
- 50g rodzynków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
*na zalewę
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego
*dodatkowo
- cukier puder
- 2-3 łyżki słodkiej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicy siekamy masło z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godz.
2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, następnie na cienkie plasterki, mieszamy je z cynamonem, sokiem z cytryny, rodzynkami i cukrem.
3. Odcinamy 1/4 część ciasta i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy tortownicę o średnicy 24cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dno ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
4. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wlewamy zalewę przygotowaną poprzez zmiksowanie mleka z jajkami, cukrem i budyniem.
5. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy paski i układamy je na jabłka tworząc kratkę. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 min. Gotowe ciasto studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany.
Inspiracja: mirabelkowy
poniedziałek, 23 stycznia 2017
Krokiety z mięsem w sosie grzybowym
Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 10 łyżek mąki pszennej
*na farsz
- 1kg mięsa wieprzowego np. łopatki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- kilka ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- 1 łyżka majeranku
- chili
*dodatkowo
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
*na sos
- ok. 100g grzybów suszonych
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wkładamy mięso, dodajemy pietruszkę, marchewkę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 1 godz.
2. Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do miski, miksujemy, następnie smażymy cienkie naleśniki na suchej patelni lub z małą ilością oleju.
3. Gotowe mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką, pietruszką i cebulami. Całość przekładamy na patelnię, chwilę podsmażamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem.
4. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy na kształt krokieta, zawijając boki do środka, aby nam się nie rozsypały. Każdy krokiet panierujemy w roztrzepanym jajku przyprawionym solą i pieprzem oraz w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
5. Przygotowanie sosu zaczynamy od zalania grzybów ok. 1-2 szklankami wrzątku, po kilku minutach wstawiamy na palnik i gotujemy 30 min. Następnie wlewamy śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą pieprzem.
6. Gotowe krokiety podajemy z ciepłym sosem. Z podanych składników wychodzi 10-12 krokietów.
*na ciasto
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 10 łyżek mąki pszennej
*na farsz
- 1kg mięsa wieprzowego np. łopatki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- kilka ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- 1 łyżka majeranku
- chili
*dodatkowo
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
*na sos
- ok. 100g grzybów suszonych
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wkładamy mięso, dodajemy pietruszkę, marchewkę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 1 godz.
2. Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do miski, miksujemy, następnie smażymy cienkie naleśniki na suchej patelni lub z małą ilością oleju.
3. Gotowe mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką, pietruszką i cebulami. Całość przekładamy na patelnię, chwilę podsmażamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem.
4. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy na kształt krokieta, zawijając boki do środka, aby nam się nie rozsypały. Każdy krokiet panierujemy w roztrzepanym jajku przyprawionym solą i pieprzem oraz w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
5. Przygotowanie sosu zaczynamy od zalania grzybów ok. 1-2 szklankami wrzątku, po kilku minutach wstawiamy na palnik i gotujemy 30 min. Następnie wlewamy śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą pieprzem.
6. Gotowe krokiety podajemy z ciepłym sosem. Z podanych składników wychodzi 10-12 krokietów.
sobota, 21 stycznia 2017
Słonecznikowiec
Składniki:
*na ciasto
- 6 jajek
- 300g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 150g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160g cukru
- 190g masła lub margaryny
*na masę słonecznikową
- 300g słonecznika łuskanego
- 4 łyżki mleka
- 1 puszka masy krówkowej
- 310g masła
- 100g cukru
*dodatkowo
- 1 łyżka kakao
- 400ml śmietany 36%
- 1 op. fix do śmietany
- 1 szklanka zaparzonej kawy
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od roztopienia czekolady z masłem, całość studzimy. W misce ubijamy na puszystą masę jajka z cukrem, następnie stopniowo wlewamy ostudzoną czekoladę z masłem, na końcu łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 35x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min. (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, kroimy na dwa blaty, jeden pozostawiając w formie.
3. Drugim etapem będzie przygotowanie masy słonecznikowej zaczynając od roztopienia 60g masła, następnie dodaniu mleka, cukru, słonecznika i gotowaniu ok. 15 min. na małym ogniu, aż całość lekko zgęstnieje. Później masę przelewamy do formy dowolnej wielkości i kształtu wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż słonecznik się zarumieni. Gotowy studzimy, następnie drobno kruszymy.
4. Pozostałe masło przeznaczone do masy słonecznikowej miksujemy z krówką i łączymy z 2/3 porcją upieczonego i pokruszonego słonecznika.
5. Blat ciasta pozostawiony w formie nasączamy kawą, na to wykładamy krem krówkowo-słonecznikowy, przykrywamy drugim blatem ciasta i ponownie nasączamy kawą. Na wierzch kładziemy ubitą na sztywno śmietanę (w trakcie ubijania dodajemy kakao i fix do śmietany, ewentualnie odrobinę cukru). Wyrównujemy powierzchnie ciasta, posypujemy pozostałym słonecznikiem i chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.
Inspiracja: domowe-wypieki
*na ciasto
- 6 jajek
- 300g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 150g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160g cukru
- 190g masła lub margaryny
*na masę słonecznikową
- 300g słonecznika łuskanego
- 4 łyżki mleka
- 1 puszka masy krówkowej
- 310g masła
- 100g cukru
*dodatkowo
- 1 łyżka kakao
- 400ml śmietany 36%
- 1 op. fix do śmietany
- 1 szklanka zaparzonej kawy
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od roztopienia czekolady z masłem, całość studzimy. W misce ubijamy na puszystą masę jajka z cukrem, następnie stopniowo wlewamy ostudzoną czekoladę z masłem, na końcu łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 35x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min. (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, kroimy na dwa blaty, jeden pozostawiając w formie.
3. Drugim etapem będzie przygotowanie masy słonecznikowej zaczynając od roztopienia 60g masła, następnie dodaniu mleka, cukru, słonecznika i gotowaniu ok. 15 min. na małym ogniu, aż całość lekko zgęstnieje. Później masę przelewamy do formy dowolnej wielkości i kształtu wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż słonecznik się zarumieni. Gotowy studzimy, następnie drobno kruszymy.
4. Pozostałe masło przeznaczone do masy słonecznikowej miksujemy z krówką i łączymy z 2/3 porcją upieczonego i pokruszonego słonecznika.
5. Blat ciasta pozostawiony w formie nasączamy kawą, na to wykładamy krem krówkowo-słonecznikowy, przykrywamy drugim blatem ciasta i ponownie nasączamy kawą. Na wierzch kładziemy ubitą na sztywno śmietanę (w trakcie ubijania dodajemy kakao i fix do śmietany, ewentualnie odrobinę cukru). Wyrównujemy powierzchnie ciasta, posypujemy pozostałym słonecznikiem i chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.
Inspiracja: domowe-wypieki
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive