sobota, 28 lutego 2015
Kluski z tuńczykiem i ricottą w sosie groszkowym
Składniki:
*na ciasto
- 1kg obranych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
*na farsz
- 250g sera ricotta
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- sól i pieprz
*na sos
- 1 por
- 450g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i por, następnie dodajemy wcześniej odmrożony groszek ( można kilka łyżek odłożyć do dekoracji), zalewamy ok. 1 szklanką wody i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem (jeśli sos jest za gęsty można dolać więcej wody).
2. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotowe rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę, studzimy. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, dokładnie wyrabiamy ręką.
3. Ser dokładnie mieszamy z odsączonym tuńczykiem i pokrojonymi pomidorami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Na dłoni formujemy niewielki placuszek z ziemniaczanego ciasta, na środku kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy i formujemy kulki.
5. Kluski gotujemy we wrzątku, gdy wypłyną na wierzch zostawiamy jeszcze na palniku przez ok. 3-4 min. Gotowe wyciągamy z wody, podajemy z wcześniej przygotowanym sosem z zielonego groszku.
*na ciasto
- 1kg obranych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
*na farsz
- 250g sera ricotta
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- sól i pieprz
*na sos
- 1 por
- 450g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i por, następnie dodajemy wcześniej odmrożony groszek ( można kilka łyżek odłożyć do dekoracji), zalewamy ok. 1 szklanką wody i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem (jeśli sos jest za gęsty można dolać więcej wody).
2. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotowe rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę, studzimy. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, dokładnie wyrabiamy ręką.
3. Ser dokładnie mieszamy z odsączonym tuńczykiem i pokrojonymi pomidorami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Na dłoni formujemy niewielki placuszek z ziemniaczanego ciasta, na środku kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy i formujemy kulki.
5. Kluski gotujemy we wrzątku, gdy wypłyną na wierzch zostawiamy jeszcze na palniku przez ok. 3-4 min. Gotowe wyciągamy z wody, podajemy z wcześniej przygotowanym sosem z zielonego groszku.
czwartek, 26 lutego 2015
Krem z pieczonych jabłek
Składniki:
- 5 dużych jabłek
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sok z połowy cytryny
- kilka goździków
- suszony tymianek
- uprażone płatki migdałowe
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jabłka kroimy w ćwiartki, wydrążamy środek. Seler i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa i owoce przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem, goździkami i tymiankiem.
2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy ok. 40 min., aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Następnie przekładamy do garnka, pozbywając się goździków, zalewamy bulionem, dodajemy imbir, chwilę gotujemy, na końcu miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać trochę wody. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi, ewentualnie z dodatkiem suszonych jabłek.
Inspiracja:kuchniawformie
- 5 dużych jabłek
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sok z połowy cytryny
- kilka goździków
- suszony tymianek
- uprażone płatki migdałowe
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jabłka kroimy w ćwiartki, wydrążamy środek. Seler i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa i owoce przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem, goździkami i tymiankiem.
2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy ok. 40 min., aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Następnie przekładamy do garnka, pozbywając się goździków, zalewamy bulionem, dodajemy imbir, chwilę gotujemy, na końcu miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać trochę wody. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi, ewentualnie z dodatkiem suszonych jabłek.
Inspiracja:kuchniawformie
wtorek, 24 lutego 2015
Szarlotka jabłkowo-gruszkowa na cieście jaglanym
Składniki:
*na ciasto
- 100g cukru pudru
- 350g mąki jaglanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże żółtka
- 150g masła
*na nadzienie
- 1 kg obranych jabłek
- 1 kg obranych gruszek
- 100g suszonej żurawiny
- sok z 1 cytryny
- 1 kisiel cytrynowy w proszku
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę, cukier puder i sól, następnie dodajemy pokrojone masło, rozcieramy palcami, aby powstała konsystencja kruszonki. Na końcu łączymy z żółtkami i szybko zagniatamy ciasto (jeśli nie chce się zagnieść można ewentualnie dodać jeszcze jedno żółtko). Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Obrane jabłka i gruszki kroimy w kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i smażymy do momentu, aż część będzie się rozpadać, studzimy. Następnie dodajemy kisiel, żurawinę, cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
3. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, 1/4 część wkładamy z powrotem, a pozostałym ciastem wylepiamy średnią torownicę lub kwadratową formę (również boki), nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem foli aluminiowej i obciążamy ryżem albo grochem. Ciasto zapiekamy ok. 30 min. w 200 stopniach. Po tym czasie delikatnie wyciągamy folie z obciążeniem. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowane owoce, wierzch posypujemy kawałeczkami ciasta odłożonego do lodówki i ponownie wkładamy do piekarnika, na ok. 60 min., w 180 stopniach.
4. Gotowe ciasto dokładnie studzimy, można posypać cukrem pudrem i delikatnie kroimy, gdyż szarlotka jest bardzo krucha.
Inspiracja: Smacznapyza
*na ciasto
- 100g cukru pudru
- 350g mąki jaglanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże żółtka
- 150g masła
*na nadzienie
- 1 kg obranych jabłek
- 1 kg obranych gruszek
- 100g suszonej żurawiny
- sok z 1 cytryny
- 1 kisiel cytrynowy w proszku
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę, cukier puder i sól, następnie dodajemy pokrojone masło, rozcieramy palcami, aby powstała konsystencja kruszonki. Na końcu łączymy z żółtkami i szybko zagniatamy ciasto (jeśli nie chce się zagnieść można ewentualnie dodać jeszcze jedno żółtko). Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Obrane jabłka i gruszki kroimy w kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i smażymy do momentu, aż część będzie się rozpadać, studzimy. Następnie dodajemy kisiel, żurawinę, cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
3. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, 1/4 część wkładamy z powrotem, a pozostałym ciastem wylepiamy średnią torownicę lub kwadratową formę (również boki), nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem foli aluminiowej i obciążamy ryżem albo grochem. Ciasto zapiekamy ok. 30 min. w 200 stopniach. Po tym czasie delikatnie wyciągamy folie z obciążeniem. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowane owoce, wierzch posypujemy kawałeczkami ciasta odłożonego do lodówki i ponownie wkładamy do piekarnika, na ok. 60 min., w 180 stopniach.
4. Gotowe ciasto dokładnie studzimy, można posypać cukrem pudrem i delikatnie kroimy, gdyż szarlotka jest bardzo krucha.
Inspiracja: Smacznapyza
niedziela, 22 lutego 2015
Chleb orzechowy
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki żytniej
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
- ok. 350ml wody w temp. pokojowej
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulkę i odkładamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
2. Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy na stolnicę, przez chwilę wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy do formy (ok. 30x11cm) wysmarowanej masłem, odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ciasto smarujemy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 15 min. zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy 30 min.
4. Chleb wyciągamy z formy, smarujemy wodą i studzimy na kratce w wyłączonym piekarniku.
Inspiracja:aronia-wiemcojem
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki żytniej
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
- ok. 350ml wody w temp. pokojowej
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulkę i odkładamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
2. Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy na stolnicę, przez chwilę wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy do formy (ok. 30x11cm) wysmarowanej masłem, odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ciasto smarujemy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 15 min. zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy 30 min.
4. Chleb wyciągamy z formy, smarujemy wodą i studzimy na kratce w wyłączonym piekarniku.
Inspiracja:aronia-wiemcojem
piątek, 20 lutego 2015
Klopsiki w sosie porowo-brokułowym
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 małe jajka
- ok. 3 łyżek bułki tartej
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 1 brokuł
- 1 średni por
- ok. 1 szklanka bulionu warzywnego
- olej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Brokuł (tylko różyczki) i por drobno kroimy, podsmażamy na oleju, następnie zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną, później miksujemy.
2. Do garnka przekładamy zmiksowane warzywa, zagotowujemy z bulionem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Mięso mieszamy z jajkami, posiekaną cebulą, całość miksujemy. Na końcu łączymy z tartą bułką, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, które podsmażamy na oleju. Usmażone przekładamy do brokułowego sosu, gotujemy ok. 15 min. Można posypać natką pietruszki. Podajemy z ryżem.
Inspiracja:kasia.in
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 małe jajka
- ok. 3 łyżek bułki tartej
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 1 brokuł
- 1 średni por
- ok. 1 szklanka bulionu warzywnego
- olej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Brokuł (tylko różyczki) i por drobno kroimy, podsmażamy na oleju, następnie zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną, później miksujemy.
2. Do garnka przekładamy zmiksowane warzywa, zagotowujemy z bulionem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Mięso mieszamy z jajkami, posiekaną cebulą, całość miksujemy. Na końcu łączymy z tartą bułką, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, które podsmażamy na oleju. Usmażone przekładamy do brokułowego sosu, gotujemy ok. 15 min. Można posypać natką pietruszki. Podajemy z ryżem.
Inspiracja:kasia.in
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive