czwartek, 31 lipca 2014
Makaron z wędzonym kurczakiem i cukinią
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany słodkiej 18%
- 200g wędzonego kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- świeża bazylia
- 1/2 op. makaronu
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Cukinię myjemy, odcinamy końce, wykrawamy środek z ziarnami i ścieramy na dużych oczkach.
3. Na oliwię podsmażamy cukinię ze skórką i sokiem z cytryny, gdy zmięknie dodajemy pokrojonego na drobno kurczaka, chwilę smażymy. Następnie wlewamy śmietanę, gotujemy ok. 6 min., przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy, wykładamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią.
- 1 średnia cukinia
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany słodkiej 18%
- 200g wędzonego kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- świeża bazylia
- 1/2 op. makaronu
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Cukinię myjemy, odcinamy końce, wykrawamy środek z ziarnami i ścieramy na dużych oczkach.
3. Na oliwię podsmażamy cukinię ze skórką i sokiem z cytryny, gdy zmięknie dodajemy pokrojonego na drobno kurczaka, chwilę smażymy. Następnie wlewamy śmietanę, gotujemy ok. 6 min., przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy, wykładamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią.
wtorek, 29 lipca 2014
Spaghetti z cukinią i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
-1/2 opakowania makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, następnie szatkujemy w cienkie plasterki.
3. Na dwóch łyżkach oliwy z suszonych pomidorów podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy cukinię, gdy lekko zmięknie wrzucamy pokrojone w plasterki suszone pomidory, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi, chwilę smażymy.
4. Do warzyw wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze, można posypać świeżą bazylią.
- 1 średnia cukinia
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
-1/2 opakowania makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, następnie szatkujemy w cienkie plasterki.
3. Na dwóch łyżkach oliwy z suszonych pomidorów podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy cukinię, gdy lekko zmięknie wrzucamy pokrojone w plasterki suszone pomidory, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi, chwilę smażymy.
4. Do warzyw wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze, można posypać świeżą bazylią.
niedziela, 27 lipca 2014
Puszysty omlet z borówkami
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- 3/4 szklanki borówek
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy żółtka i mąkę.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, zmniejszamy ogień, wylewamy ciasto na omlet i smażymy ok. 3-4 min., na złoty kolor. Gotowy omlet wykładamy na talerz.
3. Borówki myjemy i chwilę podgrzewamy w rondelku, aby zmiękły i puściły trochę soku. Owoce wykładamy na połowę omletu, który składamy na pół, posypujemy cukrem pudrem.
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- 3/4 szklanki borówek
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy żółtka i mąkę.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, zmniejszamy ogień, wylewamy ciasto na omlet i smażymy ok. 3-4 min., na złoty kolor. Gotowy omlet wykładamy na talerz.
3. Borówki myjemy i chwilę podgrzewamy w rondelku, aby zmiękły i puściły trochę soku. Owoce wykładamy na połowę omletu, który składamy na pół, posypujemy cukrem pudrem.
piątek, 25 lipca 2014
Pikantny kurczak z przyprawami
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki chili
- świeżo mielony pieprz i sól
- olej
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Kolendrę i kminek rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z curry, czosnkiem, chili, imbirem, tymiankiem.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy olejem, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Na końcu doprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoty kolor, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.
4. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy odłożone przyprawy, wlewamy bulion, przecier, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z kurczakiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60-70 min. (od czasu do czasu przewracamy, aby kurczak równo się upiekł i za bardzo nie wysuszył.
5. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem, polanym sosem z mięsa, można posypać świeżą natką pietruszki.
- 1 kurczak
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki chili
- świeżo mielony pieprz i sól
- olej
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Kolendrę i kminek rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z curry, czosnkiem, chili, imbirem, tymiankiem.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy olejem, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Na końcu doprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoty kolor, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.
4. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy odłożone przyprawy, wlewamy bulion, przecier, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z kurczakiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60-70 min. (od czasu do czasu przewracamy, aby kurczak równo się upiekł i za bardzo nie wysuszył.
5. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem, polanym sosem z mięsa, można posypać świeżą natką pietruszki.
środa, 23 lipca 2014
Ciasto z owocami i kruszonką czekoladowo-owsianą
Składniki:
*na kruszonkę
- 50g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 20g kakao
- 100g cukru
- 180g mąki pszennej
- 100g płatków owsianych górskich
- szczypta soli
*na ciasto
- 5 jajek
- 125ml oleju
- 125ml gęstego jogurtu naturalnego
- 200g cukru
- 30g kakao
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 800g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki)
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem roztapiamy w łaźni wodnej. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, solą, cukrem i kakao, następnie wlewamy czekoladę z masłem, mieszamy, aż powstanie kruszonka.
2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie szklista, wlewamy żółtka, jogurt, olej, wsypujemy mąkę, proszek, kakao, miksujemy na gładką masę.
3. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wymiarach ok. 35x24 cm. Posypujemy umytymi owocami, następnie wcześniej przygotowaną kruszonką.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka).
Inspiracja: domowe-wypieki
*na kruszonkę
- 50g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 20g kakao
- 100g cukru
- 180g mąki pszennej
- 100g płatków owsianych górskich
- szczypta soli
*na ciasto
- 5 jajek
- 125ml oleju
- 125ml gęstego jogurtu naturalnego
- 200g cukru
- 30g kakao
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 800g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki)
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem roztapiamy w łaźni wodnej. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, solą, cukrem i kakao, następnie wlewamy czekoladę z masłem, mieszamy, aż powstanie kruszonka.
2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie szklista, wlewamy żółtka, jogurt, olej, wsypujemy mąkę, proszek, kakao, miksujemy na gładką masę.
3. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wymiarach ok. 35x24 cm. Posypujemy umytymi owocami, następnie wcześniej przygotowaną kruszonką.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka).
Inspiracja: domowe-wypieki
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive