czwartek, 30 stycznia 2014
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki wody gazowanej
- 10dag zmielonych orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki oleju
*dodatkowo
- 1 słoik prażonych jabłek (1kg)
- sok z połowy cytryny
- 6 jabłek
- 5 dag masła
- 5 łyżek miodu
- 2 op. serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Mąkę mieszamy z orzechami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do jajek i miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu wlewamy olej i 3 łyżki wody gazowanej, miksujemy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, gotowy studzimy.
2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Na patelni roztapiamy masło z miodem, wkładamy pokrojone jabłka i dusimy ok. 5 min., odstawiamy.
4. Placek kroimy na dwie części, jedną część smarujemy prażonymi jabłkami (1/3 jabłek prażonych pozostawiamy na wierzch), układamy podsmażone plasterki jabłek (1/3 pozostawiamy na wierzch), przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostałymi jabłkami uprażonymi, układamy plasterki podsmażonych jabłek, wyrównujemy i wkładamy na 30 min. do lodówki.
5. Serki przekładamy do miski, chwilkę miksujemy, żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu w 2 łyżkach wody, wlewamy do serków, szybko miksujemy i wykładamy na placek (można widelcem zrobić wzorki). Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.
*na ciasto
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki wody gazowanej
- 10dag zmielonych orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki oleju
*dodatkowo
- 1 słoik prażonych jabłek (1kg)
- sok z połowy cytryny
- 6 jabłek
- 5 dag masła
- 5 łyżek miodu
- 2 op. serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Mąkę mieszamy z orzechami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do jajek i miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu wlewamy olej i 3 łyżki wody gazowanej, miksujemy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, gotowy studzimy.
2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Na patelni roztapiamy masło z miodem, wkładamy pokrojone jabłka i dusimy ok. 5 min., odstawiamy.
4. Placek kroimy na dwie części, jedną część smarujemy prażonymi jabłkami (1/3 jabłek prażonych pozostawiamy na wierzch), układamy podsmażone plasterki jabłek (1/3 pozostawiamy na wierzch), przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostałymi jabłkami uprażonymi, układamy plasterki podsmażonych jabłek, wyrównujemy i wkładamy na 30 min. do lodówki.
5. Serki przekładamy do miski, chwilkę miksujemy, żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu w 2 łyżkach wody, wlewamy do serków, szybko miksujemy i wykładamy na placek (można widelcem zrobić wzorki). Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.
wtorek, 28 stycznia 2014
Muffiny Pina Colada
Składniki:
*na ciasto
- 130g cukru
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 210g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 100g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1,5 szklanki drobno posiekanego ananasa
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- kandyzowane wiśnie
- kawałki ananasa
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i likierem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, roztopione masło, mleko, miksujemy. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe, posiekany ananas, mieszamy. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami, nalewamy ciasto (ok. 3/4 wysokości foremek). Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.
2. Składniki na krem wkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie sztywny, jednolity krem. Gotowy przekładamy szprycy i dekorujemy muffiny. Kilka łyżek wiórków prażymy na suchej patelni, aż się zezłocą, studzimy.
3. Na końcu muffiny posypujemy prażonymi wiórkami, ozdabiamy wiśniami i kawałkami ananasa.
Inspiracja:słodkababka
*na ciasto
- 130g cukru
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 210g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 100g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1,5 szklanki drobno posiekanego ananasa
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- kandyzowane wiśnie
- kawałki ananasa
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i likierem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, roztopione masło, mleko, miksujemy. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe, posiekany ananas, mieszamy. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami, nalewamy ciasto (ok. 3/4 wysokości foremek). Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.
2. Składniki na krem wkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie sztywny, jednolity krem. Gotowy przekładamy szprycy i dekorujemy muffiny. Kilka łyżek wiórków prażymy na suchej patelni, aż się zezłocą, studzimy.
3. Na końcu muffiny posypujemy prażonymi wiórkami, ozdabiamy wiśniami i kawałkami ananasa.
Inspiracja:słodkababka
niedziela, 26 stycznia 2014
Krem z żółtej cukinii
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek selera)
- 1 średnia żółta cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- kawałek sera pleśniowego
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 3/4 litra wody, gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię (nie obieramy), zmiażdżony czosnek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy zmiękną, ściągamy garnek z palnika i miksujemy na gładko.
2. Ponownie kładziemy na palnik, wsypujemy curry, słodką paprykę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy.
3. Gorącą zupę nalewamy do misek, wsypujemy kilka kostek sera pleśniowego, skrapiamy oliwą.
- 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek selera)
- 1 średnia żółta cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- kawałek sera pleśniowego
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 3/4 litra wody, gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię (nie obieramy), zmiażdżony czosnek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy zmiękną, ściągamy garnek z palnika i miksujemy na gładko.
2. Ponownie kładziemy na palnik, wsypujemy curry, słodką paprykę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy.
3. Gorącą zupę nalewamy do misek, wsypujemy kilka kostek sera pleśniowego, skrapiamy oliwą.
piątek, 24 stycznia 2014
Tagliatelle z sosem pomidorowym i śmietanowym kurczakiem
Składniki:
- 1 op. makaronu tagliatelle
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- kilka gałązek oregano
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 szklanka śmietany kremówki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, koncentrat, oregano, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
2. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy go solą i pieprzem, podsmażamy, następnie dodajemy migdały, śmietanę i smażymy, aż całość zgęstnieje.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy wykładamy na talerze, każdą porcje polewamy sosem pomidorowym, na końcu wykładamy śmietanowego kurczaka.
- 1 op. makaronu tagliatelle
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- kilka gałązek oregano
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 szklanka śmietany kremówki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, koncentrat, oregano, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
2. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy go solą i pieprzem, podsmażamy, następnie dodajemy migdały, śmietanę i smażymy, aż całość zgęstnieje.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy wykładamy na talerze, każdą porcje polewamy sosem pomidorowym, na końcu wykładamy śmietanowego kurczaka.
środa, 22 stycznia 2014
Tort Schoko Bons
Składniki:
*na ciasto
- 5 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na krem biały
- 200g serka mascarpone
- 100ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru
*na krem karmelowy
- 200g serca mascarpone
- 100g masy kajmakowej
- 1 łyżka soku z cytryny
*dodatkowo
- 1 galaretka wiśniowa
- 1/2 puszki ananasa w plastrach
- 100g powideł śliwkowych
- 150g posiekanych orzechów włoskich lub migdały
- 1 opakowanie cukierków Schoko Bons
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie szklista piana. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, miksujemy na małych obrotach. Na spód tortownicy o wymiarach ok. 21 cm średnicy kładziemy papier do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciasto nie wyciągamy od razu z piekarnika, pozostawiamy je przy uchylonych drzwiczkach na ok. 10 min. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Biszkopt kroimy na 3 krążki.
2. Przygotowując biały krem zaczynamy od ubicia na sztywno śmietany, następnie łączymy ją z cukrem i serkiem, odstawiamy do lodówki.
3. Masę kajmakową miksujemy z serkiem i sokiem z cytryny, gotowy krem również wkładamy do lodówki.
4. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jednak 3/4 ilości wskazanej wody. Gdy dobrze stężeje, kroimy w kostkę.
5. Ananasy kroimy w kostkę, a sokiem ponczujemy krążki biszkoptu.
6. Złożenie toru zaczynamy od wyłożenia na paterę pierwszego krążka. Smarujemy go konfiturą i połową kremu kajmakowego, kładziemy drugi krążek, który smarujemy połową białego kremu, posypujemy pokrojoną galaretką i ananasem, przykrywamy ostatnim krążkiem, lekko dociskając. Boki tortu smarujemy pozostałym białym kremem, a wierzch resztą kajmakowgo kremu. Na końcu dekorujemy podprażonymi orzechami i pokrojonymi cukierkami Schoko Bons, chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja: słodkiecuda
*na ciasto
- 5 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na krem biały
- 200g serka mascarpone
- 100ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru
*na krem karmelowy
- 200g serca mascarpone
- 100g masy kajmakowej
- 1 łyżka soku z cytryny
*dodatkowo
- 1 galaretka wiśniowa
- 1/2 puszki ananasa w plastrach
- 100g powideł śliwkowych
- 150g posiekanych orzechów włoskich lub migdały
- 1 opakowanie cukierków Schoko Bons
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie szklista piana. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, miksujemy na małych obrotach. Na spód tortownicy o wymiarach ok. 21 cm średnicy kładziemy papier do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciasto nie wyciągamy od razu z piekarnika, pozostawiamy je przy uchylonych drzwiczkach na ok. 10 min. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Biszkopt kroimy na 3 krążki.
2. Przygotowując biały krem zaczynamy od ubicia na sztywno śmietany, następnie łączymy ją z cukrem i serkiem, odstawiamy do lodówki.
3. Masę kajmakową miksujemy z serkiem i sokiem z cytryny, gotowy krem również wkładamy do lodówki.
4. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jednak 3/4 ilości wskazanej wody. Gdy dobrze stężeje, kroimy w kostkę.
5. Ananasy kroimy w kostkę, a sokiem ponczujemy krążki biszkoptu.
6. Złożenie toru zaczynamy od wyłożenia na paterę pierwszego krążka. Smarujemy go konfiturą i połową kremu kajmakowego, kładziemy drugi krążek, który smarujemy połową białego kremu, posypujemy pokrojoną galaretką i ananasem, przykrywamy ostatnim krążkiem, lekko dociskając. Boki tortu smarujemy pozostałym białym kremem, a wierzch resztą kajmakowgo kremu. Na końcu dekorujemy podprażonymi orzechami i pokrojonymi cukierkami Schoko Bons, chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja: słodkiecuda
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive