środa, 31 sierpnia 2011
Chmurkowe muffiny
Składniki:
*na ciasto:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki
*dodatkowo:
- niebieski barwnik
- 250ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. fix do śmietany
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie łączymy wszystko razem, mieszając mikserem. Na końcu dodajemy kilka kropel barwnika, żeby ciasto zmieniło barwę, mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy ciasto (prawie do samego czubka, wtedy są pełniejsze po upieczeniu). Pieczemy 15-20 min. w 190 stopniach.
2. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix, cukier puder i kilka kropel barwnika. Nakładamy łyżką na ostudzone babeczki. Przyozdabiamy gwiazdkami i żelkami, wkładamy na chwilę do lodówki.
*na ciasto:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki
*dodatkowo:
- niebieski barwnik
- 250ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. fix do śmietany
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie łączymy wszystko razem, mieszając mikserem. Na końcu dodajemy kilka kropel barwnika, żeby ciasto zmieniło barwę, mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy ciasto (prawie do samego czubka, wtedy są pełniejsze po upieczeniu). Pieczemy 15-20 min. w 190 stopniach.
2. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix, cukier puder i kilka kropel barwnika. Nakładamy łyżką na ostudzone babeczki. Przyozdabiamy gwiazdkami i żelkami, wkładamy na chwilę do lodówki.
wtorek, 30 sierpnia 2011
Zupa fasolowo-cukiniowa
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 puszka białej fasolki
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 cebula
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki curry
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- szczypta imbiru
- sól i pieprz
- przyprawa typu vegeta
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebulę siekamy. Marchewki, ziemniaki, cukinie obieramy i kroimy w kostkę.
2. Do garnka wlewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy kostki rosołowe, cebulę, czosnek, marchewki, ziemniaki i gotujemy ok. 20 min. Następnie wrzucamy pokrojoną cukinię i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy oraz odsączone fasolki, gotujemy jeszcze 10 min.
4. Na końcu zabielamy zupę śmietaną.
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 puszka białej fasolki
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 cebula
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki curry
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- szczypta imbiru
- sól i pieprz
- przyprawa typu vegeta
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebulę siekamy. Marchewki, ziemniaki, cukinie obieramy i kroimy w kostkę.
2. Do garnka wlewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy kostki rosołowe, cebulę, czosnek, marchewki, ziemniaki i gotujemy ok. 20 min. Następnie wrzucamy pokrojoną cukinię i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy oraz odsączone fasolki, gotujemy jeszcze 10 min.
4. Na końcu zabielamy zupę śmietaną.
poniedziałek, 29 sierpnia 2011
Sajgonki
Składniki:
- 1 marchewka
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 6 grzybów Mun Tao Tao
- 100g makaronu chińskiego (cienkie nitki)
- 1 cebula
- 350 mięsa mielonego
- 2 opakowania papieru ryżowego
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- sos do sajgonek Tao Tao
Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy przez 10 min. w gorącej wodzie. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy w paseczki.
2. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę. Liście kapusty myjemy, wycinamy twardą część, resztę kroimy w paseczki.
3. W misce mieszamy warzywa, mięso mielone, makaron, grzyby, jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, wszystko dokładnie mieszamy.
4. Papier ryżowy chwile moczymy w letniej wodzie (bardzo krótko), każdą sztukę kłądziemy na materiałowy ręcznik. Następnie nakładamy farsz i zawijamy, zaginając rogi do środka (jak na obrazku na opakowaniu).
5. Sajgonki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podajemy z ryżem i sosem do sajgonek.
- 1 marchewka
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 6 grzybów Mun Tao Tao
- 100g makaronu chińskiego (cienkie nitki)
- 1 cebula
- 350 mięsa mielonego
- 2 opakowania papieru ryżowego
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- sos do sajgonek Tao Tao
Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy przez 10 min. w gorącej wodzie. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy w paseczki.
2. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę. Liście kapusty myjemy, wycinamy twardą część, resztę kroimy w paseczki.
3. W misce mieszamy warzywa, mięso mielone, makaron, grzyby, jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, wszystko dokładnie mieszamy.
4. Papier ryżowy chwile moczymy w letniej wodzie (bardzo krótko), każdą sztukę kłądziemy na materiałowy ręcznik. Następnie nakładamy farsz i zawijamy, zaginając rogi do środka (jak na obrazku na opakowaniu).
5. Sajgonki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podajemy z ryżem i sosem do sajgonek.
niedziela, 28 sierpnia 2011
Dżem gruszkowy
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 250 ml soku jabłkowego
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 cukier żelujący 3:1
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Gruszki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy gruszki, wlewamy sok i gotujemy do miękkości (można zmiksować).
2. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon, kwasek cytrynowy i cukier, zostawiamy na gazie jeszcze 10 min.
3. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy 15 min.
- 1 kg gruszek
- 250 ml soku jabłkowego
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 cukier żelujący 3:1
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Gruszki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy gruszki, wlewamy sok i gotujemy do miękkości (można zmiksować).
2. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon, kwasek cytrynowy i cukier, zostawiamy na gazie jeszcze 10 min.
3. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy 15 min.
sobota, 27 sierpnia 2011
Tort z malinami
Składniki:
* na ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* na masę:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 galaretki malinowe
- 1 szklanka malin
- 10 dag cukru pudru
*dodatkowo:
- maliny na wierzch do dekoracji
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakaem oraz ubite na sztywno białka. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach. Pozostawiamy do ostudzenia.
2. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ją do tężejących galaretek, mieszamy.
3. Połowę masy wylewamy na ostudzony spód (można go lekko ściąć, żeby nie był wypukły), następnie układamy oczyszczone maliny, na nie kładziemy resztę masy. Na wierzch układamy maliny przeznaczone do dekoracji, ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
4. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, polewamy nią wierzch tortu, wkładamy na chwilę do lodówki.
* na ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* na masę:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 galaretki malinowe
- 1 szklanka malin
- 10 dag cukru pudru
*dodatkowo:
- maliny na wierzch do dekoracji
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakaem oraz ubite na sztywno białka. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach. Pozostawiamy do ostudzenia.
2. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ją do tężejących galaretek, mieszamy.
3. Połowę masy wylewamy na ostudzony spód (można go lekko ściąć, żeby nie był wypukły), następnie układamy oczyszczone maliny, na nie kładziemy resztę masy. Na wierzch układamy maliny przeznaczone do dekoracji, ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
4. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, polewamy nią wierzch tortu, wkładamy na chwilę do lodówki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive