piątek, 24 lipca 2015
Risotto z boczkiem i bobem
Składniki:
- ok. 200g ryżu do risotto
- 250g wędzonego boczku
- 500g bobu
- ok. 750ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki ale nierozgotowany. Gotowy studzimy i obieramy ze skórki.
2. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Po kilku minutach dodajemy ryż oraz partiami bulion, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty, a ryż będzie miękki.
3. Na koniec do risotto dodajemy bób i pozostałą łyżkę masła, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Inspiracja: kuchennewariacje
- ok. 200g ryżu do risotto
- 250g wędzonego boczku
- 500g bobu
- ok. 750ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki ale nierozgotowany. Gotowy studzimy i obieramy ze skórki.
2. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Po kilku minutach dodajemy ryż oraz partiami bulion, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty, a ryż będzie miękki.
3. Na koniec do risotto dodajemy bób i pozostałą łyżkę masła, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Inspiracja: kuchennewariacje

Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Pycha.
Prześlij komentarz