sobota, 18 lipca 2015
Pastitsio, czyli grecka zapiekanka
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- ok. 350g makaronu penne
- 25g masła
- 25g mąki pszennej
- 500ml mleka
- 200g sera feta
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie, następnie dodajemy posiekaną cebulę, całość zalewamy winem i smażymy, aż płyn się zredukuje do połowy. Później dodajemy pomidory, bazylię, zmiażdżony czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 15 min.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
3. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, wlewamy mleko, dokładnie mieszamy, gotujemy aż sos beszamelowy zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę makaronu, następnie połowę sosu pomidorowego i beszamelowego, powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami, tak by na końcu znalazł się biały sos. Zapiekankę posypujemy pokruszoną fetą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 40 min.
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- ok. 350g makaronu penne
- 25g masła
- 25g mąki pszennej
- 500ml mleka
- 200g sera feta
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie, następnie dodajemy posiekaną cebulę, całość zalewamy winem i smażymy, aż płyn się zredukuje do połowy. Później dodajemy pomidory, bazylię, zmiażdżony czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 15 min.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
3. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, wlewamy mleko, dokładnie mieszamy, gotujemy aż sos beszamelowy zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę makaronu, następnie połowę sosu pomidorowego i beszamelowego, powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami, tak by na końcu znalazł się biały sos. Zapiekankę posypujemy pokruszoną fetą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 40 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Ciekawa propozycja :)
Prześlij komentarz