sobota, 18 stycznia 2014
Karkówka w sosie śliwkowo-cynamonowym
Składniki:
- 1kg karkówki
- 100g suszonych śliwek
- 4 łyżki słodkiej śmietany 18%
- sól i pieprz
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- cynamon
- olej do smażenia
*na kluski śląskie
- 1kg ziemniaków (po obraniu)
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, lekko rozbijamy, by powstały średnio grube kotleciki.
2. Kawałki mięsa z każdej strony posypujemy odrobiną soli, pieprzu i cynamonu. Następnie podsmażamy je na rozgrzanym oleju, by się zrumieniły i przekładamy do garnka. Mięso zalewamy 1 litrem wody, wrzucamy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojone na drobno śliwki, gotujemy, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje (jeśli jest zbyt rzadki to pod koniec gotowania, zdejmujemy pokrywkę, by trochę odparował), ok. 1 godz.
3. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawiamy sos do smaku sola i pieprzem. W szklance mieszamy kilka łyżek sosu z śmietaną, wlewamy do mięsa, mieszamy, zagotowujemy.
4. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą gotowe, odcedzamy. Następnie ugniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub mielimy przez maszynkę, studzimy. 1/4 część ziemniaków wyciągamy, w powstałe wgłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak by wypełniła lukę, wrzucamy odłożone ziemniaki, wsypujemy 1 łyżeczkę soli, wbijamy jajko i wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa (stosunek mąki do ziemniaków powinien wynosić 1:4). Z masy formujemy okrągłe kluski, w środku robimy dziurki. Kluski gotujemy w wrzątku z odrobiną oliwy (od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie gotujemy jeszcze 2-3 min.).
5 Gotowe kluski podajemy z mięsnym sosem.
- 1kg karkówki
- 100g suszonych śliwek
- 4 łyżki słodkiej śmietany 18%
- sól i pieprz
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- cynamon
- olej do smażenia
*na kluski śląskie
- 1kg ziemniaków (po obraniu)
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, lekko rozbijamy, by powstały średnio grube kotleciki.
2. Kawałki mięsa z każdej strony posypujemy odrobiną soli, pieprzu i cynamonu. Następnie podsmażamy je na rozgrzanym oleju, by się zrumieniły i przekładamy do garnka. Mięso zalewamy 1 litrem wody, wrzucamy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojone na drobno śliwki, gotujemy, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje (jeśli jest zbyt rzadki to pod koniec gotowania, zdejmujemy pokrywkę, by trochę odparował), ok. 1 godz.
3. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawiamy sos do smaku sola i pieprzem. W szklance mieszamy kilka łyżek sosu z śmietaną, wlewamy do mięsa, mieszamy, zagotowujemy.
4. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą gotowe, odcedzamy. Następnie ugniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub mielimy przez maszynkę, studzimy. 1/4 część ziemniaków wyciągamy, w powstałe wgłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak by wypełniła lukę, wrzucamy odłożone ziemniaki, wsypujemy 1 łyżeczkę soli, wbijamy jajko i wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa (stosunek mąki do ziemniaków powinien wynosić 1:4). Z masy formujemy okrągłe kluski, w środku robimy dziurki. Kluski gotujemy w wrzątku z odrobiną oliwy (od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie gotujemy jeszcze 2-3 min.).
5 Gotowe kluski podajemy z mięsnym sosem.

Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
ten sos .. brzmi kusząco:)
Uwielbiam takie słodkie, aromatyczne sosy do mięs ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OOo, kluski z dziurką - zawsze wtedy musi być konkretna pieczeń albo właśnie zrazy, bo w końcu wszystkie dziurki muszą być wypełnione sosem :) Sos musi być dobrze doprawiony, mięso odpowiednio słone. Pycha - na niedzielne obiady takie menu jest najlepsze.
Prześlij komentarz