środa, 10 kwietnia 2013
Ciasteczka marcepanowe
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1 żółtko
- 150g masła
- 100g masy marcepanowej
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm (jeżeli się klei podsypujemy trochę mąką). Wycinamy dowolne kształty. Przepis ten idealnie nadaje się do zrobienia pieczątek, ponieważ po upieczeniu wzory zachowuj swój kształt.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopniach 10-15 min. (powinny się tylko lekko zrumienić, ponieważ po wystudzeniu i tak staną się kruche).
Inspiracja: mojewypieki
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1 żółtko
- 150g masła
- 100g masy marcepanowej
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm (jeżeli się klei podsypujemy trochę mąką). Wycinamy dowolne kształty. Przepis ten idealnie nadaje się do zrobienia pieczątek, ponieważ po upieczeniu wzory zachowuj swój kształt.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopniach 10-15 min. (powinny się tylko lekko zrumienić, ponieważ po wystudzeniu i tak staną się kruche).
Inspiracja: mojewypieki

Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Piękne! :)
ale śliczne stempelki ;)
choruję na takie stempelki :)
śliczne stempelki!
właśnie upiekłam te ciasteczka na blogerską Wigilię ;)
boooooooskie są ;)
Prześlij komentarz