wtorek, 19 lipca 2011
Złocista zapiekanka
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 małe opakowanie mieszanki bakalii
- 2 łyżki cukru brązowego
- łyżka masła
- 1/2 bochenka starego ciemnego chleba (użyłam żurawinowego)
Sposób przygotowania:
1. Chleb kroimy w kostkę. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, kładziemy do niego pokrojone kromki. Masło rozpuszczamy w mleku, wsypujemy bakalie i chwile gotujemy, następnie studzimy. Do mleka z bakaliami dodajemy rozmącone jajko, mieszamy.
2. Kromki zalewamy mlekiem, mieszamy tak, aby wszystkie kawałki były namoczone. Zapiekankę posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach.
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 małe opakowanie mieszanki bakalii
- 2 łyżki cukru brązowego
- łyżka masła
- 1/2 bochenka starego ciemnego chleba (użyłam żurawinowego)
Sposób przygotowania:
1. Chleb kroimy w kostkę. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, kładziemy do niego pokrojone kromki. Masło rozpuszczamy w mleku, wsypujemy bakalie i chwile gotujemy, następnie studzimy. Do mleka z bakaliami dodajemy rozmącone jajko, mieszamy.
2. Kromki zalewamy mlekiem, mieszamy tak, aby wszystkie kawałki były namoczone. Zapiekankę posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach.

Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Najpierw zdziwiłam sie czytając listeskładników...potem zdumiałam troszkę przygotowaniem ale na koniec stwierdziłam z entuzjazmem że kiedys na kolacje albo śniadanie chciałabym to wypróbować...bo wlasciwie wszystko co tu jest lubie...a i takie łatwe i chlebek wykorzystuje:)
przepis ciekawy...z miłą chęcią zachowam :)
Prześlij komentarz