poniedziałek, 13 marca 2017
Zielony torcik
Składniki:
*na ciasto
- 450g mrożonego szpinaku Hortex
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 190ml oleju
- 230g cukru
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
*na krem
- 2 tabliczki białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- ew. barwnik spożywczy lub kilka łyżeczek jagodowego dżemu
*dodatkowo
- 1 op. borówek
Sposób przygotowania:
1. Szpinak odmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
2. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej, jogurt, w dalszej kolejności szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie nam jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Gotowe ciasto studzimy, ścinamy lekko wierzch, króry drobno kruszmy. Pozostałe ciasto przecinamy na 3-4 okręgi.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając serek mascarpone. Czekolady rozpuszczamy w łaźni wodnej, lekko studzimy i łączymy z kremem śmietanowym. Dla uzyskania koloru do kremu można dodać odrobinę barwnika spożywczego lub dżemu.
5. Blaty ciasta przekładamy kremem również smarując wierzch. Ozdabiamy pokruszonym ciastem oraz borówkami, chłodzimy w lodówce.
*na ciasto
- 450g mrożonego szpinaku Hortex
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 190ml oleju
- 230g cukru
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
*na krem
- 2 tabliczki białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- ew. barwnik spożywczy lub kilka łyżeczek jagodowego dżemu
*dodatkowo
- 1 op. borówek
Sposób przygotowania:
1. Szpinak odmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
2. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej, jogurt, w dalszej kolejności szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie nam jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Gotowe ciasto studzimy, ścinamy lekko wierzch, króry drobno kruszmy. Pozostałe ciasto przecinamy na 3-4 okręgi.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając serek mascarpone. Czekolady rozpuszczamy w łaźni wodnej, lekko studzimy i łączymy z kremem śmietanowym. Dla uzyskania koloru do kremu można dodać odrobinę barwnika spożywczego lub dżemu.
5. Blaty ciasta przekładamy kremem również smarując wierzch. Ozdabiamy pokruszonym ciastem oraz borówkami, chłodzimy w lodówce.
Etykiety:
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz