wtorek, 7 marca 2017

Mini tarty z jajkiem i szpinakiem

Składniki:
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- sól
- ok. 4 łyżek zimnej wody
*na farsz
- ok. 800g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 op. serka pesto i rukola firmy Apetina
- 2 jajka
- sól i pieprz
*dodatkowo
- jajka przepiórcze

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, odrobinę soli, dodajemy pokrojone masło i wodę, szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Szpinak rozmrażamy, w razie potrzeby odsączamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z serkami Apetina, jajkami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Foremki na 4 małe tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wypełniami surową fasolą lub grochem, aby podczas pieczenia ciasto było równe i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 15 min. Po tym czasie zdejmujemy papier i fasolę, na ciasto wykładamy szpinakowy farsz i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.
4. Tarty wyciągamy z pieca, na środku kładziemy po jednym surowym jajku przepiórczym, zapiekamy kolejne 15 min., aż jajka się zetną.


 

 

4 komentarze:

Koczowniczka pisze...

Hmmm... U mnie wykorzystanie szpinaku do tej pory ograniczało się do naleśników albo zapiekanek... Zawsze to coś nowego :)

natalia20041989 pisze...

Wspaniałe ☺

Katalog Smaków - wypromuj swojego bloga! pisze...

Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

Agata Kozłowska pisze...

Fajnie, że trafiłam na jakieś inne wykorzystanie szpinaku niż w pierogach :D Na pewno skorzystam, bo z zalecenia lekarza mam jeść dużo tego zielonego, a skończyły mi się już pomysły na to, w jakiej postaci mogę to przyjmować.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi