środa, 1 marca 2017
Tort chałwowo-czekoladowy z wiśniami
Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 7 jajek
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
*na krem
- 100g chałwy waniliowej bez czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60ml mocnej kawy
- 500ml śmietany 30%
*dodatkowo
- likier kawowy
- dżem wiśniowy
- wiśnie do dekoracji
- 100ml śmietany 30%
- 150g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z przyprawą korzeną i kakao, miksujemy na małych obrotach do uzyskanai jednolitej masy.
2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35min. (do suchego patyczka).
3. W gorącej kawie rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy stopniowo kawę z żelatyną, miksujemy by nie było grudek, na końcu łączymy z pokruszoną chałwą.
4. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty, jeden zostawiamy na talerzu, nasączamy likierm, rozsmarowujemy połowę słoika dżemu oraz połowę kremu (trochę kremu można odłożyć do dekoracji wierzchu), przykrywamy drugim blatem, który nasączamy likierem, wykładamy pozostały dżem i krem, kładziemy ostatnią nasączoną część ciasta, lekko dociskamy, wyrównujemy boki, chłodzimy w lodówce.
5. W tym czasie 150g czekolady rozpuszczamy wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej, lekko studzimy, polewamy ciasto, dekorujemy kremem i wiśniami, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku
*na ciasto
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 7 jajek
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
*na krem
- 100g chałwy waniliowej bez czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60ml mocnej kawy
- 500ml śmietany 30%
*dodatkowo
- likier kawowy
- dżem wiśniowy
- wiśnie do dekoracji
- 100ml śmietany 30%
- 150g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z przyprawą korzeną i kakao, miksujemy na małych obrotach do uzyskanai jednolitej masy.
2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35min. (do suchego patyczka).
3. W gorącej kawie rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy stopniowo kawę z żelatyną, miksujemy by nie było grudek, na końcu łączymy z pokruszoną chałwą.
4. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty, jeden zostawiamy na talerzu, nasączamy likierm, rozsmarowujemy połowę słoika dżemu oraz połowę kremu (trochę kremu można odłożyć do dekoracji wierzchu), przykrywamy drugim blatem, który nasączamy likierem, wykładamy pozostały dżem i krem, kładziemy ostatnią nasączoną część ciasta, lekko dociskamy, wyrównujemy boki, chłodzimy w lodówce.
5. W tym czasie 150g czekolady rozpuszczamy wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej, lekko studzimy, polewamy ciasto, dekorujemy kremem i wiśniami, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku
Etykiety:
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Wygląda pysznie ☺
Prześlij komentarz