wtorek, 14 marca 2017

Egzotyczna tarta

Składniki:
*na ciasto
- 190g zimnego masła
- 50ml mleka kokosowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 250g mąki pszennej pelnoziarnistej
*na masę
- 100g ryżu arborio
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1,5 szklanki soku tłoczonego z jabłek i mango Hortex
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 10g masła
*dodatkowo
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 szklanka soku tłoczonego z jabłek i mango Hortex
- mango, kiwi i wiórki kokosowe do ozdoby

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, szybko ugniatamy, zawijamy folią i chowamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Ciasto rozwałkowujemy wylepiamy formę (boki na wysokość ok. 3 cm) o średnicy 24 cm (wysmarowanej tłuszczem), nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy suchy groch lub fasolę, aby równo nam się upiekło. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier i groch, ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min.
3. Ryż gotujemy na małym ogniu z sokiem i mlekiem kokosowym, aż będzie wystarczająco miękki i wchłonie cały płyn, pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i żółtka, wiórki oraz masło. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min., aż na ryżu powstanie lekka skorupka, gotowy studzimy.
3. W jednej szklance podgrzanego soku rozpuszcamy żelatynę, studzimy, gdy zacznie nam gęstnieć wylewamy na masę ryżową i chłodzimy w lodówce. Po kilku minutach na ciasto układamy owoce, posypujemy wiórkami.

2 komentarze:

natalia20041989 pisze...

Pięknie wygląda ☺

gin pisze...

Musiała smakować obłędnie! A wygląda wspaniale :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi