piątek, 27 stycznia 2017
Szarlotka z kratką
Składniki:
*na ciasto
- 70g cukru pudru
- 300g mąki pszennej
- 170g masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na nadzienie
- 1kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 50g cukru
- 50g rodzynków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
*na zalewę
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego
*dodatkowo
- cukier puder
- 2-3 łyżki słodkiej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicy siekamy masło z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godz.
2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, następnie na cienkie plasterki, mieszamy je z cynamonem, sokiem z cytryny, rodzynkami i cukrem.
3. Odcinamy 1/4 część ciasta i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy tortownicę o średnicy 24cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dno ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
4. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wlewamy zalewę przygotowaną poprzez zmiksowanie mleka z jajkami, cukrem i budyniem.
5. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy paski i układamy je na jabłka tworząc kratkę. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 min. Gotowe ciasto studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany.
Inspiracja: mirabelkowy
*na ciasto
- 70g cukru pudru
- 300g mąki pszennej
- 170g masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na nadzienie
- 1kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 50g cukru
- 50g rodzynków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
*na zalewę
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego
*dodatkowo
- cukier puder
- 2-3 łyżki słodkiej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicy siekamy masło z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godz.
2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, następnie na cienkie plasterki, mieszamy je z cynamonem, sokiem z cytryny, rodzynkami i cukrem.
3. Odcinamy 1/4 część ciasta i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy tortownicę o średnicy 24cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dno ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
4. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wlewamy zalewę przygotowaną poprzez zmiksowanie mleka z jajkami, cukrem i budyniem.
5. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy paski i układamy je na jabłka tworząc kratkę. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 min. Gotowe ciasto studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany.
Inspiracja: mirabelkowy
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
pusulabet
sex hattı
https://izmirkizlari.com
rulet siteleri
rexbet
MJTDUN
https://saglamproxy.com
metin2 proxy
proxy satın al
knight online proxy
mobil proxy satın al
OFCYSK
https://saglamproxy.com
metin2 proxy
proxy satın al
knight online proxy
mobil proxy satın al
JDS
Prześlij komentarz