poniedziałek, 23 stycznia 2017

Krokiety z mięsem w sosie grzybowym

Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 10 łyżek mąki pszennej
*na farsz
- 1kg mięsa wieprzowego np. łopatki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- kilka ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- 1 łyżka majeranku
- chili
*dodatkowo
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
*na sos
- ok. 100g grzybów suszonych
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wkładamy mięso, dodajemy pietruszkę, marchewkę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 1 godz.
2. Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do miski, miksujemy, następnie smażymy cienkie naleśniki na suchej patelni lub z małą ilością oleju.
3. Gotowe mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką, pietruszką i cebulami. Całość przekładamy na patelnię, chwilę podsmażamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem.
4. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy na kształt krokieta, zawijając boki do środka, aby nam się nie rozsypały. Każdy krokiet panierujemy w roztrzepanym jajku przyprawionym solą i pieprzem oraz w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
5. Przygotowanie sosu zaczynamy od zalania grzybów ok. 1-2 szklankami wrzątku, po kilku minutach wstawiamy na palnik i gotujemy 30 min. Następnie wlewamy śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą pieprzem.
6. Gotowe krokiety podajemy z ciepłym sosem. Z podanych składników wychodzi 10-12 krokietów.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi