sobota, 21 stycznia 2017

Słonecznikowiec

Składniki:
*na ciasto
- 6 jajek
- 300g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 150g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160g cukru
- 190g masła lub margaryny
*na masę słonecznikową
- 300g słonecznika łuskanego
- 4 łyżki mleka
- 1 puszka masy krówkowej
- 310g masła
- 100g cukru
*dodatkowo
- 1 łyżka kakao
- 400ml śmietany 36%
- 1 op. fix do śmietany
- 1 szklanka zaparzonej kawy

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od roztopienia czekolady z masłem, całość studzimy. W misce ubijamy na puszystą masę jajka z cukrem, następnie stopniowo wlewamy ostudzoną czekoladę z masłem, na końcu łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 35x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min. (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, kroimy na dwa blaty, jeden pozostawiając w formie.
3. Drugim etapem będzie przygotowanie masy słonecznikowej zaczynając od roztopienia 60g masła, następnie dodaniu mleka, cukru, słonecznika i gotowaniu ok. 15 min. na małym ogniu, aż całość lekko zgęstnieje. Później masę przelewamy do formy dowolnej wielkości i kształtu wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż słonecznik się zarumieni. Gotowy studzimy, następnie drobno kruszymy.
4. Pozostałe masło przeznaczone do masy słonecznikowej miksujemy z krówką i łączymy z 2/3 porcją upieczonego i pokruszonego słonecznika.
5. Blat ciasta pozostawiony w formie nasączamy kawą, na to wykładamy krem krówkowo-słonecznikowy, przykrywamy drugim blatem ciasta i ponownie nasączamy kawą. Na wierzch kładziemy ubitą na sztywno śmietanę (w trakcie ubijania dodajemy kakao i fix do śmietany, ewentualnie odrobinę cukru). Wyrównujemy powierzchnie ciasta, posypujemy pozostałym słonecznikiem i chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.
Inspiracja: domowe-wypieki

 

2 komentarze:

Lena pisze...

wygląda smakowicie:)

Karolina pisze...

Przepysznie wygląda! Ja też mam w planach zrobić ciasto, ale kompletnie nie wiem, co przetestować, bo tyle jest przepisów. Na pewno ciekawi mnie przepis ze strony https://foodo.pl/szybkie-ciasto-z-musem-jablkowym-ze-sloika/ na ciasto z musem jabłkowym. I chyba to będzie właśnie ta propozycja, bo nie robiłam jeszcze takiego ciasta.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne