niedziela, 29 stycznia 2017

Kukurydziany keks z bakaliami

Składniki:
- 2 jajka
- 100g cukru
- 100g miękkiego masła
- 50g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g kaszy kukurydzianej
- 250g mieszanki bakalii (posiekane orzechy, rodzynki, śliwki, morele, skórka pomarańczowa)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
*dodatkowo
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kaszę.
2. Na końcu ciasto łączymy z bakaliami, mlekiem i sokiem z cytryny.
3. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowy keks studzimy w formie.
4. Czekoladę z dodatkiem śmietany rozpuszczamy w łaźni wodnej, gotową polewę wylewamy na wystudzone ciasto, dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.

4 komentarze:

Julia Laszuk pisze...

Wygląda bardzo zachęcająco. :)
https://jaglusia.wordpress.com/

Julia pisze...

Swietny przepis. Zapisuje i biore sie do pieczenia:-).

ClaudiaMorningstar pisze...

Bardzo lubię takie keksy.

kasia pisze...

Bardzo lubię wypieki kukurydziane!
Poproszę!
:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi