niedziela, 15 stycznia 2017

Sernik z kruszonką

Składniki:
*na ciasto
- 100g mąki pszennej zwykłej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 100g masła
- 75g cukru
- 2 łyżki zimnej wody
*na masę serową
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 750g sera mielonego do serników
- 1 budyń waniliowy
- 150g cukru
*na kruszonkę
- 100g cukru
- 200g mąki pszennej
- 120g masła

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wsypania do miski mąki pszennej i pełnoziarnistej, następnie dodajemy pokrojone zimne masło, jajko, cukier i wodę. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką, rozwałkowujemy i wyklejamy nim tortownice o średnicy 24-26cm (dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem), chłodzimy w lodówce co najmniej 1 godzinę.
2. Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do miski i miksujemy na gładko, całość przelewamy na schłodzony spód.
3. Masę serową posypujemy kruszonką przygotowaną poprzez wymieszanie cukru z mąką i rozpuszczonym masłem.
4. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 1 godz. Gotowe ciasto chłodzimy w uchylonym piekarniku.
Inpiracja:babeczka.zuzka

1 komentarze:

Julia Laszuk pisze...

Wygląda cudownie!:)
https://jaglusia.wordpress.com/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi