wtorek, 17 stycznia 2017

Nocny chlebek z siemieniem

Składniki:
- 3/4kg mąki pszennej
- 25g pokruszonych świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 2-3 łyżki siemienia lnianego
- 2 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
2. Następnego dnia ciasto wykładamy na blat obsypany mąką, krótko wyrabiamy ręką, formujemy chlebek, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pozostawiamy pod ściereczką na ok. 30 min., aby ciasto podrosło.
3. Wyrośnięty chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 50 min., aż ładnie się zrumieni, gotowy studzimy na kratce.

4 komentarze:

piegusek pisze...

wspaniale wyrośnięty! lubię pieczywo z ciasta nocującego w lodówce:)

Malowana Słońcem pisze...

Czy suche drożdże też się nadadzą?
Chlebek wygląda mega smakowicie. :)

Pokochaj gotowanie pisze...

Myślę, że tak tylko należy zachować proporcje 7g drożdży suchych = 25g drożdży świeżych

Anonimowy pisze...

upiekłam, wyszedł pyszny, dziękuję za przepis, pozdrawiam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi