wtorek, 27 grudnia 2016
Tort Mojito
Składniki:
*na biszkopt
- 6 jajek
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
*na krem
- 500g sera mascarpone
- 500ml śmietany 30%
- skórka starta z 2 limonek
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 5 łyżek cukru pudru
*na poncz
- 1/4 szklanki wódki
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1/2 szklanki mocnego naparu z mięty
*dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu z kiwi
- limonki i mięta do dekoracji
- biała czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. W dalszej kolejności miksujemy na małych obrotach z żółtkami i wymieszanymi mąkami.
2. Biszkopt wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 24cm) i pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Gotowy biszkopt zrzucamy na podłogę z wysokości kolan i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy go z formy i kroimy na trzy równe blaty.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, w dalszej kolejności miksujemy na gładką masę z serkiem mascarpone, sokiem i skórką z limonki.
5. Jeden blat biszkoptu układamy na paterze, skrapiamy go ponczem przygotowanym z wyżej podanych składników, smarujemy połową dżemu i 1/3 porcją kremu, następnie kolejny blat, poncz, pozostały dżem i 1/3 kremu, całość przykrywamy ostatnim blatem. Tort dekorujemy resztą kremu, plasterkami limonki, miętą i startą białą czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja:escapeintokitchen
*na biszkopt
- 6 jajek
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
*na krem
- 500g sera mascarpone
- 500ml śmietany 30%
- skórka starta z 2 limonek
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 5 łyżek cukru pudru
*na poncz
- 1/4 szklanki wódki
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1/2 szklanki mocnego naparu z mięty
*dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu z kiwi
- limonki i mięta do dekoracji
- biała czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. W dalszej kolejności miksujemy na małych obrotach z żółtkami i wymieszanymi mąkami.
2. Biszkopt wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 24cm) i pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Gotowy biszkopt zrzucamy na podłogę z wysokości kolan i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy go z formy i kroimy na trzy równe blaty.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, w dalszej kolejności miksujemy na gładką masę z serkiem mascarpone, sokiem i skórką z limonki.
5. Jeden blat biszkoptu układamy na paterze, skrapiamy go ponczem przygotowanym z wyżej podanych składników, smarujemy połową dżemu i 1/3 porcją kremu, następnie kolejny blat, poncz, pozostały dżem i 1/3 kremu, całość przykrywamy ostatnim blatem. Tort dekorujemy resztą kremu, plasterkami limonki, miętą i startą białą czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja:escapeintokitchen
Etykiety:
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
tort wygląda obłędnie! mimo świątecznego przejedzenia z chęcią porwałabym kawałek;)
Prześlij komentarz