wtorek, 20 grudnia 2016
Piernikowe muffiny z granatem
Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 75ml mleka
- 125ml oleju
- 150ml maślanki
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki rumu
- 2 jajka
*na krem
- 250g mascarpone
- 150ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
*dodatkowo
- 1 granat
- biała czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy z miodem do połączenia, studzimy. W misce miksujemy jajka z olejem, kawą, maślanką, rumem, mlekiem z miodem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
2. Ciasto przelewamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe babeczki studzimy.
3. W misce ubijamy śmietanę, w dalszej kolejności dodajemy mascarpone, cynamon i cukier waniliowy. Gdy powstanie nam jednolity krem dekorujemy nim babeczki. Na końcu posypujemy granatem i startą czekoladą, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 75ml mleka
- 125ml oleju
- 150ml maślanki
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki rumu
- 2 jajka
*na krem
- 250g mascarpone
- 150ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
*dodatkowo
- 1 granat
- biała czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy z miodem do połączenia, studzimy. W misce miksujemy jajka z olejem, kawą, maślanką, rumem, mlekiem z miodem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
2. Ciasto przelewamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe babeczki studzimy.
3. W misce ubijamy śmietanę, w dalszej kolejności dodajemy mascarpone, cynamon i cukier waniliowy. Gdy powstanie nam jednolity krem dekorujemy nim babeczki. Na końcu posypujemy granatem i startą czekoladą, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Musiały pachnieć obłędnie :)
Prześlij komentarz