wtorek, 20 grudnia 2016

Piernikowe muffiny z granatem

Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 75ml mleka
- 125ml oleju
- 150ml maślanki
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki rumu
- 2 jajka
*na krem
- 250g mascarpone
- 150ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
*dodatkowo
- 1 granat
- biała czekolada do posypania

Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy z miodem do połączenia, studzimy. W misce miksujemy jajka z olejem, kawą, maślanką, rumem, mlekiem z miodem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
2. Ciasto przelewamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe babeczki studzimy.
3. W misce ubijamy śmietanę, w dalszej kolejności dodajemy mascarpone, cynamon i cukier waniliowy. Gdy powstanie nam jednolity krem dekorujemy nim babeczki. Na końcu posypujemy granatem i startą czekoladą, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku

 
 

1 komentarze:

gin pisze...

Musiały pachnieć obłędnie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi