niedziela, 18 grudnia 2016
Rosyjskie pierniczki - Pryaniki
Składniki:
- 125g miodu
- 100g cukru
- 375g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 jajko
- 115g masła
- cukier puder
- kilka łyżek słodkiej śmietany
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku rozpuszczamy kawę w 2 łyżkach gorącej wody, następnie dodajemy miód, cukier, masło i podgrzewamy do połączenia się składników, studzimy.
2. W misce miksujemy wystudzoną masę z jajkiem, później wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą, wyrabiamy ciasto ręką, formujemy kulę ( w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki ) i chłodzimy w lodówce kilka godzin.
3. Po tym czasie w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min., aż pierniczki się zrumienią.
4. Po upieczeniu studzimy i smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany.
Inspiracja:kornikwkuchni
- 125g miodu
- 100g cukru
- 375g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 jajko
- 115g masła
- cukier puder
- kilka łyżek słodkiej śmietany
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku rozpuszczamy kawę w 2 łyżkach gorącej wody, następnie dodajemy miód, cukier, masło i podgrzewamy do połączenia się składników, studzimy.
2. W misce miksujemy wystudzoną masę z jajkiem, później wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą, wyrabiamy ciasto ręką, formujemy kulę ( w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki ) i chłodzimy w lodówce kilka godzin.
3. Po tym czasie w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min., aż pierniczki się zrumienią.
4. Po upieczeniu studzimy i smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany.
Inspiracja:kornikwkuchni
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz